ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Η πρώτη φορά αριστερά έχει φτιάξει πια ένα παρατεταμένο ιστορικό γεγονός

Βούτσης: Η πρώτη φορά αριστερά έχει φτιάξει πια ένα παρατεταμένο ιστορικό γεγονός

Η πρώτη φορά Αριστερά έχει φτιάξει πια ένα ιστορικό παρατεταμένο γεγονός, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας.

«Η πρώτη φορά Αριστερά, την οποία διάφοροι από διάφορες πλευρές προσπαθούν να λοιδορήσουν, έχει φτιάξει πια ένα ιστορικό παρατεταμένο γεγονός, το οποίο προβληματίζει και φοβίζει τους αντιπάλους μας», σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής και υπογραμμίζει ότι «η Αριστερά είναι παρούσα και μπορεί να περάσει από τη φάση της πολιτικής αναδίπλωσης και των συμβιβασμών, σε μια προγραμματική αντεπίθεση με σαφές κοινωνικό πρόσημο υπέρ των αδυνάτων».

Αναφερόμενος στον χρόνο που πέρασε, ο Νίκος Βούτσης μιλά μια χρονιά συγκλονιστικών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διεθνοποιήθηκε το θέμα της κρίσης και του χρέους και των συνεπειών για τη χώρα και ξεκίνησε, με αφορμή την ελληνική υπόθεση, μια διαδικασία αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο για όλο το 2016 θα επενεργεί θετικά.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση:
«Συμπληρώνεται μία χρονιά συγκλονιστικών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων για τη χώρα μας. Τρεις φορές ο λαός μίλησε, αποφάνθηκε για να έχει η Αριστερά το τιμόνι στις εξελίξεις μέσα στην πιο δύσκολη και επώδυνη φάση της παρατεταμένης, πλέον, κρίσης και των δεσμεύσεων που οι συμφωνίες-μνημόνια με τους εταίρους δανειστές έχουν επιβάλει στη χώρα μας.
Ήρθαν στην επιφάνεια φαινόμενα, συμπεριφορές και επιλογές που ταυτόχρονα λειτούργησαν ως διάψευση, ως συντήρηση ή κι ως ανανέωση των ελπίδων και των προσδοκιών του κόσμου με μια απίστευτη απαντοχή, αξιοπρέπεια κι αλληλεγγύη του μεγάλου μέρους του λαού μας, που εκδηλώθηκε, όχι μόνο σε κρίσιμες περιόδους όπως η επιβολή των capital controls, αλλά και στο πρωτόγνωρο, ως προς την έκτασή του, φαινόμενο των μαζικών προσφυγικών ροών.
Σε κάθε περίπτωση επετεύχθη η ευρύτατη διεθνοποίηση του θέματος της κρίσης χρέους και των συνεπειών της για τη χώρα μας. Έχει αναγνωριστεί πλέον διεθνώς, τόσο η μη βιωσιμότητα αυτού του χρέους, όσο και η ανάγκη της ταχείας, έμμεσης ή άμεσης, μεγάλης απομείωσης του.
Είναι σημαντική επίσης εξέλιξη ότι έχει ξεκινήσει, με αφορμή και την ελληνική υπόθεση, μια διαδικασία αλλαγής συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη με τη δημιουργία πολιτικών αντισωμάτων στη στρατηγική της λιτότητας. Όσο κι αν καθυστέρησε αυτή η εξέλιξη, στην οποία πολλά είχαμε επενδύσει και στην αρχή της διακυβέρνησης από την Αριστερά, αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο για όλο το 2016 θα επενεργεί θετικά για την υλοποίηση ενός προγράμματος, που ναι μεν θα εμπεριέχει την εφαρμογή των βασικών συμφωνηθέντων του Ιουλίου, πλην όμως θα υπερβαίνει τις επιπτώσεις του με θετικό πρόσημο για την ανακούφιση κυρίως όσων πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.
Η πρώτη φορά Αριστερά, την οποία διάφοροι από διάφορες πλευρές προσπαθούν να λοιδορήσουν, έχει φτιάξει πια ένα ιστορικό παρατεταμένο γεγονός, το οποίο προβληματίζει και φοβίζει τους αντιπάλους μας, όσο κι αν αυτοί διεξάγουν με όρους πολεμικούς μια δήθεν αντιπολιτευτική πρακτική, η οποία όμως υπονομεύει και την ίδια την πορεία της χώρας, για να τερματιστεί αυτή η ιστορική περίοδος μέσα στην τρέχουσα κοινοβουλευτική φάση.
Η Αριστερά, κατά τη γνώμη μου, είναι παρούσα και μπορεί να περάσει από τη φάση της πολιτικής αναδίπλωσης και των συμβιβασμών, σε μια προγραμματική αντεπίθεση με σαφές κοινωνικό πρόσημο υπέρ των αδυνάτων»