ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Στον εισαγγελέα ο φάκελος του έργου για την μικρή Περιμετρική Πάτρας

Νικολόπουλος: Στον εισαγγελέα ο φάκελος του έργου για την μικρή Περιμετρική Πάτρας

Μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου, αποκαλύπτεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ότι ο φάκελος του έργου έχει αποσταλλεί στον Εισαγγελέα και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεκριμένα στην υπ’ αριθμ. 130/9-10-2015 ερώτησή του ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είδαν το φως της δημοσιότητας τα προβλήματα στατικότητας και ασφάλειας που διαπιστώθηκαν στις εργασίες που έχουν γίνει κατά την προηγούμενη εργολαβία του Γ’ Κ.Π.Σ… Επίσης “μαύρη τρύπα” ύψος 2 εκ. ευρώ από παλιότερες εργασίες στο έργο της μικρής περιμετρικής Πατρών, προκύπτει από τα ευρήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Π.Δ.Ε.».

Ο Νίκος Νικολόπουλος απηύθυνε την ερώτηση: «Εάν θα αναλάβουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί να διαπιστώσουν την εγκυρότητα των στοιχείων της Περιφέρειας, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ζημιά για το δημόσιο και αν ναι ποιοι ευθύνονται για αυτό και εάν ο φάκελος θα παραδοθεί στην Δικαιοσύνη».

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης-Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ-στην υπ’ αριθμ. 118983/19-11-2015 απάντησή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Κατόπιν ενημέρωσης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος οι ενέργειες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο έργο είναι οι ακόλουθες:

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, προέβησαν σε ενέργειες διαπίστωσης κακοτεχνιών και προβλημάτων στατικότητας και ασφάλειας σε τμήματα της εργολαβίας που είχαν υλοποιηθεί κατά την προγραμματική περίοδο του Γ’ ΚΠΣ.

Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από έλεγχο στην υφιστάμενη εργολαβία για το έργο ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα ευρήματα αυτά αποτυπώνονται τόσο σε έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσο και στην Έκθεση Επιτόπιας Επαλήθευσης του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι φάκελοι του έργου αποστέλλονται σε Εισαγγελέα για διερεύνηση οικονομικής ζημίας του Δημοσίου και αναζήτηση ευθυνών και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την αναζήτηση διοικητικών ευθυνών. Παράλληλα κινούνται και διοικητικές ενέργειες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».