ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Άκαρπη η προσπάθεια Βούτση για επιλογή των μελών του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων

Βουλή: Άκαρπη η προσπάθεια Βούτση για επιλογή των μελών του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων

Ακαρπη απέβη για δεύτερη φορά η προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, να βρεθεί συναινετική λύση και να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει το σύνταγμα, για την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Υπέρ της εισήγησης του προέδρου της Βουλής τάχθηκαν οι 12 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ κατά ψήφισαν 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών», ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Στην μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τον καθορισμό των τηλεοπτικών αδειών στο ΕΣΡ επέμεναν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής θολούρας και τόνισε ότι το θέμα που πρέπει από όλους να εξεταστεί, είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών.

«Όλοι οι έγκριτοι δημοσιογράφοι συστημικών μέσων έχουν αθρογραφήσει για τη βιωσιμότητα των μεγάλων τηλεοπτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται και στο χρηματιστήριο. Είναι προφανές ότι εργαζόμενοι και κανάλια δεν θα έχουν αυτή την ειδησεογραφική άδεια. Θα μπορούν όμως να κάνουν θεματικές εκπομπές, να γίνουν συγχωνεύσεις. Αυτό το πεδίο ανοίγει και κάποιες πολιτικές δυνάμεις, για δικούς τους λόγους, θέλουν να το διακόψουν ως διαδικασία. Το έκαναν τρεις μήνες. Θεωρώ ότι με τη σημερινή σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων και βλέποντας τα πραγματικά δεδομένα, πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς. Ας πάρουμε όλη την ευθύνη πάνω μας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής. Και συνέχισε:

«Υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία για την χρεοκοπία καναλιών, για το πώς άλλαξαν τις δομές τους, για την μετονομασία τους ή συγχωνεύτηκαν εν μια νυκτί. Με αυτά τα δεδομένα καλούμαστε να μπούμε στη νέα ψηφιακή εποχή. Δεν είναι δυνατόν να τα βάλουμε σε ένα θολό τοπίο».

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης, πρότεινε να γίνει διαβούλευση και συζήτηση επί της ουσίας με τους φορείς, «και να πάρουν την ευθύνη οι δημοσιογράφοι και οι ιδιοκτήτες, να ερωτηθεί η αγορά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αποναρκοθετήσουμε το τηλεοπτικό τοπίο και όχι να το ναρκοθετήσουμε και να αφήσουμε το ΕΣΡ να ψάχνει από πού βρέθηκαν τα λεφτά», τόνισε.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Βουλής διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση συζητά ήδη με ορισμένους που ενδιαφέρονται να πάρουν τηλεοπτική άδεια αλλά και ότι έχει υποσχεθεί ήδη σε Τούρκο επιχειρηματία.

«Λέω με ευθύτητα. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από κανένα κυβερνητικό στέλεχος προς οποιονδήποτε, ακόμα και Έλληνα πόσο μάλλον για Τούρκο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

«Υπάρχει δέσμια συνταγματική αρμοδιότητα του ΕΣΡ στη διαδικασία και αυτό δεν μπορούμε να το υπερβούμε. Εμείς δεν συναινούμε στην πρότασή σας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, που ωστόσο, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θέλει να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαπραγματεύεται αδιαφανώς με επίδοξους τηλεοπτικούς αδειούχους».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, υποστήριξε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει η βούληση για να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να σταματήσει η διαπλοκή.

«Γιατί δεν κάνετε ρύθμιση χρεών αν δεν είναι βιώσιμα τα κανάλια; Και ας κλείσουν μετά από μόνα τους αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν,», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Για θηριώδη παντοδυναμία του τηλεοπτικού συστήματος», μίλησε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και τόνισε ότι είναι θέμα ηθικής τάξης να μπουν κανόνες.

«Ούτε ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών ούτε οι αντικειμενικές αξίες είναι πολιτικά ζητήματα. Ποιος πολιτικός θα πάρει την ευθύνη; Εμείς μπορούμε να ορίσουμε μόνο τις προϋποθέσεις και το ΕΣΡ θα αποφασίζει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Το Ποτάμι, κατέθεσε και πρόταση με συγκεκριμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ΕΣΡ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή να εκπροσωπείται από επιστήμονες και γνώστες των Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

Η πρόταση περιελάμβανε τους: Δήμητρα Παπαδοπούλου(πρώην μέλος ΕΣΡ), Πόπη Διαμαντάκου (Δημοσιογράφος με ειδίκευση την τηλεόραση), Κώστας Τσακίρης (Πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ), Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Νομικός, πρώην γενικός γραμματέας της Βουλής), Κώστας Κουτσομύτης (Σκηνοθέτης), Ιωάννης Σκαρπέλος (Καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ Παντείου) καθώς και τα τρία πρόσωπα που είχε προτείνει και ο πρόεδρος της Βουλής, τους: Λαοκράτη Βάσση (είχε διατελέσει μέλος του ΕΣΡ), Γιάννη Τζανεττάκο (δημοσιογράφο) και Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου).

Σχετικές ειδήσεις