ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.: Στρίβειν διά των εκλογών;

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.: Στρίβειν διά των εκλογών;

Καθοριστικός παράγοντας για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα, η αξιολόγηση των Θεσμών - Στο Μαξίμου ψάχνουν από τώρα έξοδο διαφυγής, αφού γνωρίζουν ότι η μείωση χρέους θα είναι βέβαιο φιάσκο.

Η κυβέρνηση μετά από ένα και πλέον χρόνο περιδίνησης και ομόκεντρων, φαύλων κύκλων, επανέρχεται πάλι στο απόλυτο μηδέν λίγο πριν την... έξοδό της.

Οι κινητοποιήσεις και η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. είναι οι βασικές αιτίες που έχουν φέρει τα πάνω - κάτω στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το έργο βεβαίως το έχουμε ξαναδεί και το έχουμε ξαναζήσει, αφού κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αναζητά τρόπους ηρωικής εξόδου.

Αυτή τη φορά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ και μάλιστα οι απόψεις στο Μέγαρο Μαξίμου διίστανται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δέχεται εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν να ζητούν αιματηρές περικοπές στις συντάξεις.

Κοινώς, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο βιος της κυβέρνησής του είναι βραχύς, αλλά «παίζει τα ρέστα του».

Από το επιτελείο του Πρωθυπουργού διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να προβούν σε μονομερείς ενέργειες έναντι των δανειστών, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι δεν θα δεχθούν σκληρότερα μέτρα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν μπορούν να περάσουν ούτε τα ήδη συμφωνηθέντα με το Κουαρτέτο...

Το μεγάλο «μπαμ» θα γίνει όταν τα συμφωνηθέντα για το ασφαλιστικό θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Όμως ακόμα και τότε, η κοινή πεποίθηση είναι πως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των εκλογών, με τη βοήθεια διαφόρων «προθύμων» από άλλα κόμματα.

Κάποιοι βέβαια έχουν αρχίσει να εισηγούνται ήδη στο πρωθυπουργικό επιτελείο την άποψη ότι «αν είναι να φύγουμε, θα φύγουμε με εκλογές. Οικουμενική από αυτή τη Βουλή ή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχθεί».

Οι μισοί εισηγούνται στον Τσίπρα εκλογές και οι άλλοι μισοί να ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών.

Υπάρχουν βέβαια και υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι Γ. Δραγασάκης, Ευκ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, οι οποίοι τάσσονται κατά των εκλογών και εκτιμούν ότι υπάρχουν αφενός περιθώρια «ελιγμών» απέναντι σε ΔΝΤ και Βερολίνο και αφετέρου δυνάμεις εντός του κοινοβουλίου, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, αν υπάρξει «ανταρσία» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η εν λόγω «ομάδα» δεν αποκλείει και το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, κάτι που -επί του παρόντος τουλάχιστον- απορρίπτει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρακτικά, όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από την περίφημη αξιολόγηση των θεσμών που θα γίνει την άνοιξη.

Ωστόσο επειδή η ΕΕ δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δανειστές δεν θα «δωρίσουν» κάτι συγκλονιστικό στον Αλέξη Τσίπρα.

Το αντίθετο.

Το πράσινο φως της αξιολόγησης ενδεχομένως θα δοθεί, αλλά η λύση για το χρέος θα είναι φιάσκο, πρώτου μεγέθους.

Η ύφεση θα παραμείνει δομικό πρόβλημα της Ελλάδας και το 2016, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα «καεί» μόνος του...

Σχετικές ειδήσεις