ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Ο Τσε Γκεβάρα που έγινε... αρνάκι

Αλέξης Τσίπρας: Ο Τσε Γκεβάρα που έγινε... αρνάκι

Το φαινόμενο της «αριστερής» κυβέρνησης που μέσα σε χρόνο ρεκόρ κατέρριψε όλα όσα υποσχέθηκε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής έρευνας από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ «ΚΑΤΑΦΕΡΕ» ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κατακτήσουν την εξουσία υποσχέθηκαν τα πάντα στον ελληνικό λαό, ακόμη κι αυτά που ήξεραν ότι δε μπορούν να κάνουν, αλλά και αυτά τα οποία από απειρία δεν κατάφεραν να κάνουν.

Κι όμως τα υποσχέθηκαν για να υφαρπάξουν την ψήφο του απελπισμένου Έλληνα που ξαφνικά πίστεψε ότι είχε βρει το σωτήρα του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το όραμα του Τσε Γκεβάρα και τα νταούλια, βρέθηκε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα που ο ίδιος και η κυβέρνησή του, δημιούργησαν παραπλανώντας τον ελληνικό λαό.

Μια σειρά από υποσχέσεις και προεκλογικά μηνύματα πήγαν χαμένα, μια σειρά από οράματα και τακτικές εξανεμίστηκαν, προδίδοντας τον ελληνικό λαό, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές.

Κι έτσι ο Τσε Γκεβάρα έγινε αρνάκι, τα νταούλια σταμάτησαν, τα μανικετόκουμπα γυάλισαν, τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Σόιμπλε, τον Γιούνκερ και την παρέα τους έγιναν πιο «φιλικά» και πιο συχνά και όλα ήταν θέμα χρόνου.

Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι:

Ένας χρόνος διακυβέρνησης και το μόνο που κατάφερε να κάνει είναι το περιβόητο σύμφωνο συμβίωσης και η αποτέφρωση νεκρών. Μεγάλη επιτυχία!

Ίσως μέχρι να εγκαταλείψει την καρέκλα να έχει προλάβει να αφαιρέσει και τον σταυρό από την σημαία, να έχει διακόψει και το μάθημα των θρησκευτικών από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και να απαγορεύσει και την προσευχή το πρωί από τα σχολεία.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα «Η ελπίδα έρχεται» και την υπόσχεση ότι θα διώξει την τρόικα και θα μας βγάλει από το Μνημόνιο. Η πρώτη ένδειξη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν ήταν έτοιμη να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές ήταν η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι θα καταργηθούν τα μνημόνια και μάλιστα με ένα άρθρο. Η «δημιουργική ασάφεια», ωστόσο, οδήγησε στο άδειασμα των δημόσιων ταμείων, στα capital controls και στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο.

Διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Υποσχόταν μάλιστα φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και άνοιγμα των λιστών με τα ονόματα των φοροφυγάδων.

Το αποτέλεσμα ήταν να ενταθεί η ανελέητη φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε και συνεχίζει την πολιτική της λιτότητας την οποία έλεγε ότι θα καταργήσει.

Ακολούθησε κατά γράμμα μια πολιτική, την οποία ο λαός αποδοκίμασε με την ψήφο του ένα χρόνο πριν.

Κι ενώ ως αντιπολίτευση διοργάνωνε μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας τώρα την εκποιεί ο ίδιος χωρίς ίχνος εθνικής συνείδησης. Τα λιμάνια της χώρας, τα αεροδρόμια δίδονται για ένα ξεροκόμματο ικανοποιώντας την βουλιμία των λιονταριών που ήρθαν να κατασπαράξουν ότι έμεινε στην χώρα που καταρρέει.

Οι Έλληνες σήμερα χάνουν τα σπίτια τους ενώ η πρώτη κατοικία υποτίθεται ότι ήταν κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι θα προστάτευε τα σπίτια όσων αδυνατούσαν να πληρώσουν.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας, απέτυχε. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας απέτυχε, ο τερματισμός της μετανάστευσης των νέων, δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε. Η ανθρωπιστική κρίση μεγάλωσε.

Το χτύπημα στη διαφθορά και την διαπλοκή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αντιθέτως αφού χορτάσαμε από μεγάλα λόγια και στοιχήματα, σκάνδαλα φοροδιαφυγής αποκαλύφθηκαν για τους ίδιους τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Από θέματα πρώτης γραμμής που ήταν η δημόσια Υγεία και Παιδεία τελικά μπήκαν τελευταία θέματα στην λίστα με τις προτεραιότητες.

Καμία περικοπή στις συντάξεις, καμία αύξηση στα όρια ηλικίας υποσχόταν και απειλούσαν ότι θα λογοδοτήσουν όσοι τζόγαραν με τα αποθεματικά των ταμείων αλλά τα έθαψαν όλα και για μια ακόμη φορά εφαρμόζουν εκείνα που εξόρκιζαν.

Εν ολίγοις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ :

- Θα έσκιζε τα μνημόνια με ένα νόμο και τελικά έκανε νέο τριετές μνημόνιο

- Υποσχόταν «κούρεμα» του χρέους, όμως το έκαναν γαργάρα σύντομα αφού το απέκλεισαν ένας-ένας οι ευρωπαίοι.

- Έλεγαν όχι στο «e-mail Χαρδούβελη» και τα μέτρα 980 εκατ. ευρώ που περιείχε αλλά πήραν νέα μέτρα 13 δις για την επόμενη τριετία.

- Θα καταργούσαν το ΕΝΦΙΑ και θα το αντικαθιστούσαν με ΦΜΑΠ. Τελικά και το διατήρησαν και κατάργησαν απαλλαγές που ίσχυαν (π.χ. ΕΟΤ, ενοικιαζόμενα δωμάτια)

- Είχαν υποσχεθεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, για τους αγρότες από 13% στο 26%.

- Αύξησαν την προκαταβολή φόρου από 27,5% (αγρότες) και 55% (περισσότερες επιχειρήσεις) στο 75%. Από το επόμενο έτος στο 100% θα αυξηθεί ο φόρος από ενοίκια στο 15% (από 11%) για εισοδήματα κάτω από 12.000 και στο 35% (από 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

- Καμία αύξηση στον ΦΠΑ και διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά είχαν υποσχεθεί αλλά έγινε οριζόντια αύξηση ΦΠΑ με μετάταξη των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών από τον «υπερμειωμένο» (6,5%) και «μειωμένο» (13%) στον «κανονικό» συντελεστή ΦΠΑ 23%, κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά.

- Υποσχέθηκαν χορήγηση 13ης σύνταξης όμως προχώρησαν σε «φάγωμα» της 12ης και «ροκάνισμα» της 11ης σύνταξης, μέσω της αύξησης των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης (+2% στις κύριες και +6% στις επικουρικές συντάξεις) και της αύξησης του ΦΠΑ.

- Εξήγγειλαν μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά μείωσαν τελικά στο μισό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και κατήργησαν το επιδόμα πετρελαίου κίνησης (diesel) για τους αγρότες.

- Υπόσχονταν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κάτι που δεν έγινε ποτέ.

- Εξήγγειλαν πρόγραμμα με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες αλλά ούτε αυτό έγινε ποτέ.

- Θα δημιουργούσαν εξασφάλισης στέγης: εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα €3/τ.μ. Ούτε αυτό όμως έγινε ποτέ.

- Ακόμη και οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα οικονομικής κρίσης μειώθηκαν σε λίγες χιλιάδες, ενώ τα χρήματα που θα διέθεταν από 500 εκατομμύρια έγιναν 70!

Παρόλα αυτά, μετά από αυτόν τον ένα χρόνο «πετυχημένης» διακυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας με το όραμα που νομίζει κατά τα άλλα ότι έχει, μας «αποστομώνει» με το άρθρο του στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αυγή με έναν τίτλο που κρύβει βαρυσήμαντα νοήματα: «Συνεχίζουμε τη μάχη από καλύτερες θέσεις».

Αυτός ο τίτλος δεν θα μπορούσε παρά να εκφράζει έναν πρωθυπουργό που μάλλον έχει βαριά μεσάνυχτα ή απευθύνεται μόνο σε αυτούς που έχουν βαριά μεσάνυχτα.

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό λοιπόν όπως έγραψε στο άρθρο του, «η 25η του Γενάρη αποτελεί δίχως αμφιβολία μια ιστορική ημέρα. Είναι η ημέρα που ο ελληνικός λαός αποφάσισε, κυρίαρχα και περήφανα, να χαράξει μια νέα πορεία στον τόπο του. Και επιφόρτισε για πρώτη φορά την Αριστερά με την ευθύνη να ηγηθεί αυτής της μακράς, δύσκολης, μα και ελπιδοφόρας πορείας. Μιας πορείας οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, με την ανοικοδόμηση ενός αξιόπιστου και δίκαιου κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση στο πλευρό των πολιτών και των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου».

Αυτό το μέρος του άρθρου του φαίνεται να αναφέρεται σε όλα όσα υποσχέθηκε και δεν έκανε ενώ δείχνει γι άλλη μια φορά ότι μάλλον δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και συνεχίζει στο άρθρο του:

«Πατώντας, πλέον, σταθερά, βαδίζουμε σε μια νέα χρονιά ρήξης με το παλιό. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία την αξιολόγηση επιταχύνοντας την ελάφρυνση του χρέους. Προχωρούμε στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, ξεπερνώντας την κρίση και ανακτώντας την κυριαρχία μας. Ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών, για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Λύνουμε τις αντιφάσεις και τα προβλήματα δεκαετιών διακυβέρνησης από το πολιτικό κατεστημένο, λειτουργώντας πάντα υπέρ των ευάλωτων και των πιο αδύναμων. Συγκρουόμαστε με τη διαπλοκή και εδραιώνουμε σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής τη διαφάνεια».

Μετά από το άρθρο του πρωθυπουργού που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου στην εφημερίδα «Αυγή» το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι η «επί-σκεψη» του χρόνου που πέρασε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις τρέχουσες εξελίξεις και να μας γίνει χρήσιμη ως άσκηση αυτοσυνειδησίας πρώτα σε όσους έχουν αυταπάτες και μετά σε εμάς που ψηφίζουμε.

Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη. Οι 153 βουλευτές που απαιτούνται για να... περάσουν τα σκληρά μέτρα, είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα.

Οι κυβερνήσεις πέφτουν και εκτός Βουλής... από ατυχήματα.

Όσο για τον Έλληνα πρωθυπουργό τον οποίο πολλοί ονειρεύτηκαν ως το νέο Τσε Γκεβάρα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μεγάλος επαναστάτης συνήθιζε να λέει για τον εαυτό του: «Δεν είμαι απελευθερωτής (libertador). Δεν υπάρχουν libertadores. Οι ίδιοι οι άνθρωποι απελευθερώθηκαν μόνοι τους»...

Αυτό να το θυμάστε κύριε Τσίπρα.

Καλή τύχη...

Σχετικές ειδήσεις