ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λονδίνο: Διευρυμένη συνάντηση Tσίπρα για το μεταναστευτικό – Τι θα πει στη Διάσκεψη Δωρητών

Λονδίνο: Διευρυμένη συνάντηση Tσίπρα για το μεταναστευτικό – Τι θα πει στη Διάσκεψη Δωρητών

Σε διευρυμένη συνάντηση για το Μεταναστευτικό, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών στο Λονδίνο, στην οποία συμμετείχαν ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κ. Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πήρε μέρος ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και στην προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, την ανάγκη να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αναμένεται να διατυπώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών «Supporting Syria and the Region».

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να εστιάζει στη συνεργασία και τη βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων, ενώ θα «τονίσει ότι πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες», αλλά και ότι ταυτόχρονα «θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία - μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να θέσει το ερώτημα «τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη, ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: "Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα"».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι παρότι η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, «σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό».

Κατά τις ίδιες πηγές, θα επισημάνει σε αυτό το πλαίσιο ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι και πως το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου», θα υπογραμμίσει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε και με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες.