ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη «μέγγενη» των δανειστών ο Τσίπρας με φόντο την αξιολόγηση

Στη «μέγγενη» των δανειστών ο Τσίπρας με φόντο την αξιολόγηση

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πιέσεις των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που φάνηκε και από την αντιμετώπιση που είχε χθες, Πέμπτη (04/02/2016) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους Ευρωπαίους ηγέτες και δη από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την παρουσία του στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΕΙΠΕ Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

«Κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός Φεβρουαρίου. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των Θεσμών δεν πρέπει να γίνει αιτία καθυστερήσεων», είπε ο πρωθυπουργός στην κ. Μέρκελ, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση: «Για τις απαιτήσεις της τρόικας συζήτησε με τους Θεσμούς».

Επί της ουσίας, η Γερμανίδα καγκελάριος απέκρουσε άλλη μια προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αναζητήσει πολιτική λύση, βλέποντας ότι το Κουαρτέτο εσκεμμένα κωλυσιεργεί, προωθώντας μια ατζέντα με περισσότερα μέτρα.

Η στάση του Βερολίνου είναι ενδεικτική των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων, αφού καταδεικνύει πως διακατέχονται από αδιαλλαξία απέναντι στο ελληνικό ζήτημα και δεν επιθυμούν, σε καμία περίπτωση, μία λύση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ήτοι μέσω μιας νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται εγκλωβισμένος στην πολιτική που ο ίδιος ακολούθησε, πιστεύοντας όσα του είχαν τάξει οι τοκογλύφοι δανειστές, οι οποίοι τώρα τον «αδειάζουν» και μάλιστα με αρκετά εξόφθαλμο τρόπο.

Είναι ενδεικτική, άλλωστε, η ερώτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφορικά με το πώς ο ίδιος αξιολογεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως νέο αρχηγό της ΝΔ.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα ατέρμονο παιχνίδι νεύρων απέναντι στην Αθήνα, το οποίο συντηρείται από τις ολοένα και πιο προκλητικές τοποθετήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να βολιδοσκοπήσει το έδαφος στην Ελλάδα για άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα είναι σαφώς πιο συνεργάσιμες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η κ. Μέρκελ παραπέμπει τον Έλληνα πρωθυπουργό στους Θεσμούς. Την άνοιξη του 2015, όταν η τότε Τρόικα εμφάνιζε διαρκώς στο τραπέζι νέα μέτρα, οδηγώντας τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από το Βερολίνο να υπάρξει πολιτική λύση διά της Συνόδου Κορυφής. Και τότε, όπως και τώρα, η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν ακριβώς η ίδια: «Μίλα πρώτα με την Τρόικα».

Έρχεται «σφήνα» και το προσφυγικό

Μέσα σε ένα χρόνο, όμως, έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι, και πλέον στα μείζονα προβλήματα έχει προστεθεί και η προσφυγική κρίση.

Μάλιστα, όπως είχε γράψει το Newsbomb.gr την Τετάρτη (03/02/2016), οι δανειστές, με όχημα το προσφυγικό και φόβητρο μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν επιχειρούν ένα άνευ προηγουμένου «τσουβάλιασμα» σοβαρών εθνικών θεμάτων, όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό, επιχειρώντας για ακόμα μία φορά να εκμεταλλευθούν τη στιγμή, κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα για να επικεντρωθούμε στην προσφυγική κρίση. Να σταματήσει το blame game και να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ.
Και η Γερμανίδα πολιτικός του απάντησε: «Αυτή είναι και η δική μου προτεραιότητα. Πρέπει να εργαστούμε μαζί με τον Α. Νταβούτογλου πολύ αυτόν τον μήνα. Αν εφαρμοστεί η συμφωνία, θα έχουμε μεγάλη μείωση των ροών».

Μόνο που η Τουρκία έχει ήδη λάβει πακτωλό χρημάτων, με σκοπό να ανακόψει τις προσφυγικές ροές και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει κάνει το παραμικρό.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα καλά οργανωμένο παιχνίδι, ενορχηστρωμένο από το Βερολίνο και τους Θεσμούς, βάσει του οποίου η Ελλάδα παραμένει ο κακομαθημένος μαθητής της ευρωοικογένειας, που πρέπει να τιμωρείται αυστηρότατα και να στέκεται στη γωνία της τάξης με το ένα πόδι όρθιο για τιμωρία.

Και αυτό, ακριβώς, το παιχνίδι η χώρα μας το πληρώνει ήδη πολύ ακριβά.

Σχετικές ειδήσεις