ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απαντά η Γερμανία στο αν «η Ελλάδα θα έπρεπε να βυθίζει τα σκάφη με τους πρόσφυγες στο Αιγαίο»

Τι απαντά η Γερμανία στο αν «η Ελλάδα θα έπρεπε να βυθίζει τα σκάφη με τους πρόσφυγες στο Αιγαίο»

Επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αλλά όχι με κάθε τρόπο», διευκρίνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα έπρεπε να βυθίζει τα σκάφη με τους πρόσφυγες στο Αιγαίο.

«Πρέπει από την αρχή να φροντίσουμε ώστε να μην μπορούν να δράσουν οι διακινητές», τόνισε η κ. Βιρτς και προσέθεσε: «Το θέμα για την ΕΕ είναι να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα των διακινητών, να φυλαχτούν τα εξωτερικά της σύνορα και ως δεύτερο βήμα - κάτι το οποίο τονίζει η καγκελάριος - να φέρουμε στοχευμένα ανθρώπους από αυτές τις χώρες στην Ευρώπη, δηλαδή να φθάσουμε μέσω αυτών των κατανομών σε μία συντεταγμένη και νόμιμη μετανάστευση».

Αναφερόμενη στις σημερινές συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με την τουρκική ηγεσία και απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν αρκούσε η τηλεφωνική επικοινωνία και η κα Μέρκελ έπρεπε να μεταβεί στην Άγκυρα, η εκπρόσωπός της επανέλαβε «πόσο σημαντική είναι η Τουρκία ως εταίρος σε αυτό το θέμα, πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το θέμα», για να συνεχίσει: «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν έκαναν την κατάσταση επί τόπου πιο εύκολη. Για αυτό η καγκελάριος θεώρησε συνετό και απαραίτητο να ταξιδέψει προσωπικά στην Άγκυρα για να έχει εκεί πάλι συνομιλίες στο υψηλότατο επίπεδο για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία και την περαιτέρω προώθησή του».

Η κα Μέρκελ ωστόσο δέχεται σήμερα δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για το ταξίδι της στην Τουρκία, με επιχειρήματα που αφορούν κυρίως την απροθυμία της Άγκυρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

«Επανειλημμένα ταξίδια στην Τουρκία δεν μπορούν να αποτελούν υποκατάστατο για μια οργανωμένη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να απουσιάζει», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Από την πλευρά του, ο τουρκικής καταγωγής επικεφαλής των Πράσινων Τζεμ Έζντεμιρ εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με το εάν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία μπορούν να ανακόψουν το προσφυγικό κύμα. «Μόνο με τα χρήματα δεν θα λυθεί τίποτα. Μαζί με τα χρήματα πρέπει και η Ελλάδα με την Τουρκία να παραμερίσουν τις έριδές τους. Η δράση των διακινητών αποτελεί κομμάτι της τουρκικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο MDR, ενώ η επικεφαλής της ΚΟ της «Αριστεράς» Ζάρα Βάγκενκνεχτ προειδοποίησε την κα Μέρκελ, μιλώντας στο WDR, «να μην επιτρέψει να εκβιαστεί από την Άγκυρα».

Ρoή Ειδήσεων