Κομισιόν - Επερώτηση Παπαδημούλη: Προκλητικές αξιώσεις του Ερντογάν για το προσφυγικό

Newsroom Newsroom

Κομισιόν - Επερώτηση Παπαδημούλη: Προκλητικές αξιώσεις του Ερντογάν για το προσφυγικό

Με επείγουσα ερώτηση του προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, θέτει το ζήτημα των προκλητικών δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας Συνόδου G20 που έχουν διαρρεύσει και που φιλοξενούνται σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, να προκαλεί με την εξής δήλωση: «Μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες προς την Ελλάδα και την Βουλγαρία οποιαδήποτε στιγμή και να βάλουμε τους μετανάστες σε λεωφορεία».

Ο κ. Ερντογάν, στην προσπάθεια του να διεκδικήσει περισσότερα Ευρωπαϊκά κονδύλια από την ΕΕ, φαίνεται ότι δεν δίστασε να εκβιάσει και να αμφισβητήσει την συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού που ο ίδιος έχει υπογράψει με την ΕΕ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ρωτάει την Κομισιόν μεταξύ άλλων αν επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχετικού εγγράφου καθώς και «με ποιον τρόπο η Κομισιόν προτίθεται να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην Τούρκικη ηγεσία ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και που επικαλούνται τα αντίστοιχα πρακτικά, κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην πρόσφατη σύνοδο G20, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων απαράδεκτων δηλώσεων κατά την διάρκεια συνάντησης: “Μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες προς την Ελλάδα και την Βουλγαρία οποιαδήποτε στιγμή και να βάλουμε τους μετανάστες σε λεωφορεία”.

Η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να διεκδικήσει μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας από τα 3 δις που ήδη αναμένεται να λάβει, δεν τον σταμάτησε από το να απειλεί την Ευρώπη και να αμφισβητεί ανοιχτά την συμφωνία που ο ίδιος έχει υπογράψει με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο κ. Τουσκ και ο κ. Γιουνκέρ, έχουν αρνηθεί να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ύπαρξη αυτού του εγγράφου ενώ το γραφείο του Ερντογάν έχει αποφύγει να σχολιάσει.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Επιβεβαιώνει ή όχι την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου και τις εκβιαστικές δηλώσεις και απειλές και αν ναι, πως τις αντιμετωπίζει;

2. Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και με ποιον τρόπο η Κομισιόν προτίθεται να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην Τούρκικη ηγεσία ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές;».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved