ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Associated Press: Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα της Ελλάδας

Associated Press: Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα της Ελλάδας

Σχέδιο για κλείσιμο έως και δύο χρόνια των ελληνικών συνόρων, έχει εκπονήσει η ΕΕ, σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο. 

Σε ρεπορτάζ του το Πρακτορείο, αναφέρει πως το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της και μάλιστα σημειώνει ότι Έλληνες αξιωματούχοι αρνούνται να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι κάτοικοι των χωρών μελών της Συνθήκης Σένγκεν, μπορούν να περνούν τα σύνορα χωρίς γραφειοκρατικούς ελέγχους στοιχείων. Κάθε χώρα μέλος της Σένγκεν μπορεί να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες, ωστόσο σε έκτακτες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να παραταθεί ακόμα και για 2 χρόνια «αν διαπιστωθεί ότι η χώρα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της».

Όπως φαίνεται, αυτό θα επικαλεστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κλείσει τα ελληνικά σύνορα.

«Καθημερινά», αναφέρει το δημοσίευμα, «περίπου 2000 πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά νησιά με βάρκες από την Τουρκία, με στόχο να προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχουν ευκαιρίες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία».

Το Associated Press μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει έκθεση υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία η ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας που απέτυχε να διαχειριστεί το θέμα των συνόρων της, είναι ο μόνος τρόπος για να επιμηκυνθεί η διάρκεια των συνοριακών ελέγχων.