ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό - Βούτσης: Η κυβέρνηση θα τα καταφέρει παρά τις αντιδράσεις

Ασφαλιστικό - Βούτσης: Η κυβέρνηση θα τα καταφέρει παρά τις αντιδράσεις

Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα «αντέξει» τις πιέσεις για το ασφαλιστικό, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Αθήνα 984, ο κ. Βούτσης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών σε εισοδήματα, τονίζοντας ότι οι προτάσεις Τόμσεν δεν αντανακλούν την άποψη των θεσμών, ενδεχομένως, ούτε και του Δ.Ν.Τ πλειοψηφικά.

Είπε επίσης ότι δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η κυβέρνηση.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, εκτίμησε πως πως η κυβέρνηση θα τα καταφέρει παρά τις αντιδράσεις, σημειώνοντας «όταν υπάρχει μια ευαισθησία για να στηριχτούν οι κοινωνικές δυνάμεις που αυτά τα χρόνια υπέστησαν ό,τι υπέστησαν, δηλαδή όταν δεν υπάρχει διάθεση για εύκολη και οριζόντια περικοπή εισοδημάτων, συντάξεων κ.λπ., είναι ένας σωστός προσανατολισμός που μέσα από τον διάλογο, θα μπορέσει κάποια στιγμή -αρκετά γρήγορα ελπίζω-, να ισορροπήσει σε κάτι εφικτό, βιώσιμο και κυρίως ανοιχτό σε θετικές αλλαγές, όχι στο απώτερο, αλλά στο προσεχές μέλλον, όταν η χώρα θα έχει σταθεί στα πόδια της».

Συμπλήρωσε πως «λαμβάνω υπόψη μου πολύ σοβαρά αυτό που γίνεται, είτε με τους αγρότες, είτε προηγούμενα με τους επιστήμονες κ.λπ. Όταν λοιπόν γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και υπάρξουν οι δίκαιες ανακατανομές σε σχέση με το ασφαλιστικό, νομίζω πως όλος ο κόσμος θα πειστεί ότι ακριβώς επειδή εργαζόμαστε και για τα παιδιά μας και για τους νέους σήμερα, θα πρέπει να μπούμε σε μια σωστή διαδικασία. Το ότι η αριστερά παίρνει την ευθύνη για να κάνει τομές -και δεν εννοώ ανθρωποθυσίες-, μεταρρυθμιστικές, αυτού του επιπέδου, νομίζω ότι τελικά είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και για τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά στις πληροφορίες για νέες απαιτήσεις από το Δ.Ν.Τ είπε πως «δεν είναι αυτή η συμφωνία που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι και δεν είναι και η αντίληψη...η οποία υπάρχει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια περιδίνηση. Πιστεύω ότι ο κ. Τόμσεν για να γράψει αυτά τα πράγματα, το έκανε ακριβώς επειδή η άποψή του δεν είναι άποψη των θεσμών, ίσως ούτε και του ΔΝΤ, πλειοψηφικά, άρα νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Πάντως, οριζόντιες περικοπές δεν πρόκειται να κάνουμε. Αυτό είναι ένα άλλο πρόγραμμα. Είναι το προηγούμενο πρόγραμμα, για το οποίο έχουν κάνει διαδοχικές αυτοκριτικές και στο ΔΝΤ».

Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες και εάν το ΣτΕ θα ακυρώσει τη ρύθμιση που έχει γίνει είπε: «Προσωπικά, δεν ανησυχώ. Δεν υπάρχει -κατά τη γνώμη μου-, τέτοιο ενδεχόμενο, διότι το πρώτο και το τελευταίο γράμμα του Συντάγματος αναλύθηκε εξαντλητικά και υλοποιήθηκε 100%, σε ό,τι αφορούσε και την κυβέρνηση και τον θεσμικό ρόλο της Βουλής, η πρόνοια για να επιδιώξουμε ομοφωνία ή τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Άρα, αλίμονο εάν οι δικαστές της χώρας αντιμετωπίζουν τα πράγματα εκτός τόπου, χρόνου, συγκυρίας, διαθέσεων, προθέσεων… Τα κάναμε όλα. Δεν υπήρχε τρόπος να γίνει κάτι άλλο. Ήδη δεν υπήρχαν άδειες στο τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς παρανομίας ή μη νομιμότητας. Δεν υπήρχε το «φύλλο συκής» πλέον, για ενάμισι μήνα. Εάν η Βουλή δεν έπαιρνε αυτή την απόφαση, δεν θα προχωρούσαμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα θέμα με το ΣτΕ».

Αναφορικά με τα στοιχεία που δόθηκαν για τις τηλεοπτικές άδειες στο εξωτερικό και τις πληροφορίες που τα αντικρούουν είπε «Τα ίδια στοιχεία είχα δώσει εγώ και στη Διάσκεψη των προέδρων… Είδατε τι είπε και ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Είχαν βγει ως εκτίμηση βιωσιμότητας από όλες τις ημερίδες και τα φόρα που έχουν γίνει από το 2000 μέχρι σήμερα, στη χώρα μας. Στην πρώτη συζήτηση στη Βουλή, είχα καταθέσει τα πρακτικά του ΣΕΒ, της μεγάλης συζήτησης που είχε γίνει στο Hilton, το 2008, για την βιωσιμότητα των αδειών, τη διαφημιστική πίτα κ.λπ. Είναι κατεξοχήν οικονομικό ζήτημα και ύστερα θέμα φάσματος. Το να δώσουμε 8-10 άδειες θα ήταν εγκληματικό, διότι θα έπρεπε να λειτουργούν με το 1/3 του budget, το οποίο θα είχαν για να κάνουν την ελάχιστη σωστή ενημέρωση, να έχουν ρεπόρτερ, ανανεωμένο πρόγραμμα κ.λπ. Αυτά πλέον τα ξέρει όλη η πιάτσα....Είναι προφανές πως άλλοι συνυπολογίζουν ψηφιακές εκπομπές που δεν είναι υψηλής ευκρίνειας, άλλοι βάζουν μέσα «μπουκέτα» όπως έχει η Nova και ο ΟΤΕ, άλλοι webtv… Στο ψηφιακό φάσμα, όσο κι αν δοθεί στην κινητή τηλεφωνία-δίνεται μεγάλο μέρος, επειδή έχουν ανάγκες να περάσουν στην εποχή του G5 από G4 που είναι τώρα-μπορούν να μπουν δεκάδες θεματικά, περιφερειακά, μπουκέτα, web, καλωδιακά… Αλλά όχι αυτά που είναι σε 24ωρη λειτουργία, εθνικής εμβέλειας κ.λπ. Αυτό είναι λυμένο από κάθε άποψη».

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είπε πως «είναι αποφάσεις που δεν αφορούν στην κυριαρχία στο Αιγαίο , που δεν είναι κάτι μόνιμο και κυρίως βοηθούν να μην έχουμε πνίξιμο ανθρώπων. Υπήρξαν οι διαβεβαιώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη και έχουν γίνει δεκτές και από την αξιωματική αντιπολίτευση, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και ενημερώσεις που έχουν γίνει».