ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι καταγγελίες για εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στον Έβρο

Στη Βουλή οι καταγγελίες για εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στον Έβρο

Τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή, καλεί ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να απαντήσει για τις καταγγελίες «υψίστης σημασίας και βαρύτητας» σχετικά με το μεταναστευτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης που έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης σε τηλεοπτική εκπομπή.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κικίλιας στη Βουλή, ενημερώνει για τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τις οποίες 86.000 πρόσφυγες πρόκειται να εγκατασταθούν στον Έβρο και σε άλλα πέντε σημεία της χώρας, με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία υπογράφηκε πρόσφατα. Όπως εκτιμά ο δήμαρχος, στον Έβρο θα εγκατασταθούν, από τον ερχόμενο Μάρτιο και για τουλάχιστον δύο χρόνια, περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες, κατά βάσει μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες-καταγγελίες του, κλιμάκια υπάλληλων από ΜΚΟ και την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, έψαχναν, οργώνοντας όλον τον Έβρο, να βρουν καταλύματα, διαμερίσματα ή και ξενοδοχεία για φιλοξενία προσφύγων που δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

Κατόπιν τούτων, ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει, άμεσα, υπεύθυνη θέση και να μην ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία με σενάρια εγκατάστασης προσφύγων στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και κυρίως του Έβρου.

«Η τοπική πολιτική ηγεσία, σε συνδυασμό με όλους τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, προειδοποιούν με ηχηρές παρεμβάσεις αποτροπής ενός τόσο επικίνδυνου εγχειρήματος, γεγονός που πρέπει να εισακουστεί από την κυβέρνηση και να ληφθεί σοβαρά υπ' όψη» προσθέτει ο κ. Κικίλιας. Και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, Π. Κουρουμπλή, εάν ισχύουν όσα καταγγέλλονται, εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή της Θράκης και (εάν ναι) σε ποια σημεία, εάν έχουν ενημερωθεί επίσημα οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς και εάν υπάρχει σχέδιο κοστολόγησης αυτής της εγκατάστασης και με ποιους πόρους θα καλυφθεί.