ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Να δοθούν ονόματα και αριθμοί για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ

Νικολόπουλος: Να δοθούν ονόματα και αριθμοί για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ

Με δημόσια καταγγελία-τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και κατονομάζει σκάνδαλα και υποκρισίες (όπως στο Τ.Τ.) και κάνει ερώτηση στη Βουλή καλώντας τον Υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη να απαντήσει στη Βουλή με ονόματα, αριθμούς και γεγονότα ως προς τα δανεικά και αγύριστα καναλιών και σχετικών επιχειρήσεων.

Ο Νίκος Νικολόπουλος κάνει ειδικό αφιέρωμα στην τηλεοπτική εκπομπή «ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΚΟΥΕΙ», στην οποία αναφέρθηκε ότι: «Πλείστα όσα ΜΜΕ λειτουργούν με καθεστώς είτε προσωπικών, είτε εταιρικών δανείων και από τα χρήματα αυτά μέγα μέρος πήγε σε φυσικά πρόσωπα και μέσω αυτών σε... φιλενάδες και προσωπικούς λογαριασμούς τους στο εξωτερικό. Με εκβιασμούς έμμεσους και άμεσους σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και σε τραπεζίτες και άλλους δημόσιους λειτουργούς «τσέπωσαν» το δημόσιο χρήμα με κόλπα άπειρα. Τα μεγάλα ποσά με τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια επιχειρήσεων ήταν το «συνηθισμένο» μενού που σχετίζονται με πολιτικούς και με ΜΜΕ. Αυτή ήταν ως τώρα η πιο συνήθης μέθοδος.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος από την πρώτη μέρα ζητά ν γυρίσουν πίσω τα «κλεμμένα» και προς τούτο επανέρχεται με αναφορές στην Βουλή και στην Δικαιοσύνη για να αναζητήσει απαντήσεις. Ο Οικονομικός Εισαγγελέας πρέπει να ακολουθήσει την πορεία του χρήματος. Σε ποιες τσέπες κατευθύνθηκε εν όλω ή εν μέρει ο πακτωλός του χρήματος από την ώρα που βγήκε από τα ταμεία.

Είναι εξαιρετικά εύκολο να βρεθούν οι αποδέκτες, όπως κατέδειξαν έρευνες, όπως αυτή στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και όπως θα έδειχναν έρευνες που δεν έγιναν για πολύ μεγαλύτερα ποσά που έγιναν από τις άλλες μεγάλες τράπεζες».

Η μέθοδος των «αποδιοπομπαίων τράγων» είναι παλιά

Επειδή το μείζον αυτό ζήτημα τείνει να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών.

Επειδή επίμονα και αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια ασκώ κοινοβουλευτικό έλεγχο δικαιούμαι να απαιτώ από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου να ασχοληθεί με το μείζον ζήτημα της παράνομης δανειοδότησης και αναχρηματοδότησης των θαλασσοδανείων των ΜΜΕ και, ειδικότερα, των ομίλων Πήγασος και Τηλέτυπος, συμφερόντων Μπόμπολα, ΔΟΛ, συμφερόντων Ψυχάρη και Καθημερινής – ΣΚΑΪ, συμφερόντων Αλαφούζου, που έφτασαν να χρωστούν συνολικά περισσότερα από 700.000.000 ευρώ, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εξυπηρετηθούν και να εξοφληθούν, όπως άλλωστε προκύπτει από τη διάρθρωση των οικονομικών καταστάσεων των ανωτέρω ΜΜΕ, των οικονομικών και περιουσιακών τους μεγεθών και στοιχείων και των επ’ αυτών παρατηρήσεων στα αντίστοιχα πιστοποιητικά ελέγχου των ορκωτών λογιστών-ελεγκτών τους.

Η μέθοδος των «αποδιοπομπαίων τράγων» είναι παλιά. Το μείζον δεν είναι η κ. Στάη και ελάχιστοι που «ανήθικα» αλλά νόμιμα φυλάνε τα χρήματα τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Η Κυβέρνηση να σταματήσει να ρίχνει στο Κολοσσαίο κάτι ασήμαντο ή και παραπλανητικό, το οποίο θα τραβήξει την προσοχή του κοινού και θα καλύψει τα πολύ χοντρά, τα οποία θα απειλήσουν, αν αποκαλυφθούν, τις κολόνες του συστήματος...

Επειδή με την από 1461/6-4-2015 αίτησή μου στην Πρόεδρο της Βουλής, ζήτησα την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να κληθεί ενώπιον αυτής, προς ακρόαση, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κος Γιάννης Στουρνάρας, αφού εντελώς προκλητικά επικαλούμενος το υπηρεσιακό -επαγγελματικό απόρρητο του άρθρου 54, Ν. 4261/2014, με το με αριθ. πρωτ. 231/20.02.2015 έγγραφό προς τον Υπουργό Οικονομικών, αρνήθηκε ρητά και κατηγορηματικά να παράσχει οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση».

Να ελεγχθούν όλες οι δανειακές συμβάσεις των ΜΜΕ όπως έγινε και με τα δάνεια του Τ.Τ.

Συνεχίζοντας ο Νίκος Νικολόπουλος τόνισε εμφατικά: «Αυτή είναι η πρακτική έκφραση της διαπλοκή και αυτό υποτίθεται πως υποκριτικά καταγγέλουν όλες οι πτέρυγες της πολιτικής. Επειδή όμως επιτέλους είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για όλες τις δανειακές συμβάσεις των ΜΜΕ, όπως ακριβώς συνέβη και στο Τ.Τ. Με το ίδιο σκεπτικό που διώκονται οι έχοντες υπογράψει τα δάνεια εκείνα του Τ.Τ. πρέπει να προχωρήσει τώρα η Κυβέρνηση επί του προκλητικού αυτού τραπεζικού σκανδάλου, που συντελέστηκε ακόμη και επί της δικής της θητείας, με το ακριβά δανεισμένο δημόσιο χρήμα. Άπτεται της εθνικής μας οικονομίας, της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού μας συστήματος και, κατά συνέπεια, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδος.
Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στα τραπεζικά στελέχη που με την υπογραφή τους ενέκριναν, χορήγησαν και εκταμίευσαν τα ανωτέρω ποσά, καθώς επίσης και στους αρμόδιους υπαλλήλους και την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, που διευκόλυναν με τις παραλήψεις τους να συντελεστεί το τραπεζικό αυτό σκάνδαλο, ασκώντας πλημμελή εποπτεία ως προς τις εν λόγω πιστωτικές πράξεις ανά εμπλεκόμενο πιστωτικό ίδρυμα, σύμβαση, χορήγηση και εκταμίευση.

Πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι πιστούχοι (ΜΜΕ) εάν προσκόμισαν στις εμπλεκόμενες τράπεζες τα απαιτούμενα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που είναι απαραίτητα και αναγκαία για την έγκριση, χορήγηση και εκταμίευση οποιασδήποτε πιστωτικής σύμβασης και πράξης, ανεξαρτήτως ποσού και, εφόσον προσκόμισαν τέτοια πιστοποιητικά, να ελεγχθούν αυτά ως προς τη γνησιότητά τους.

Πρέπει να ελεγχθεί η προσχηματικότητα-εικονικότητα των νέων πιστωτικών χορηγήσεων, που εκταμιεύθηκαν κατά τις αναχρηματοδοτήσεις των ως θαλασσοδανείων, που δεν αποσκοπούσαν στην πραγματική αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου και ήδη ληξιπρόθεσμου δανεισμού τους, προκειμένου αυτός να καταστεί βιώσιμος και, έτσι, εξυπηρετήσιμος, αφού οι πιστώτριες τράπεζες σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν καλώς τα οικονομικά στοιχεία των συγκεκριμένων ΜΜΕ, όπως γνωρίζουν και το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι είναι μαθηματικά αδύνατο αυτά να μπορέσουν, έστω και υπέρ-μακροπρόθεσμα, να εξυπηρετήσουν τις ληξιπρόθεσμες δανειακές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα, αυτές οι αναχρηματοδοτήσεις των δανειακών τους υποχρεώσεων να αποσκοπούν αποκλειστικά στο να επιτύχουν να ενθυλακώσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα ταμεία τους το φρέσκο, ζεστό, μετρητό χρήμα, που εξασφάλισαν με τις καταγγελλόμενες πιστωτικές πράξεις».

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος κατέληξε λέγοντας: «Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι να γυρίσουν πίσω όσα «έκλεψαν» ή μέχρι να πάψουν να γλεντάνε με τα λεφτά του φτωχοποιημένου Ελληνικού λαού. Είναι σαφές ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε να πληρώσουν οι καναλάρχες.
Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να διεκδικήσει και τα αναδρομικά των 25 ετών που έχουν κάνει... φτερά από τα κρατικά ταμεία.

Αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί προς όφελος του ελληνικού λαού που επιζητά χρόνια τώρα την παραδειγματική τιμωρία όσων «συντηρούσαν» με θαλασσοδάνεια και χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις τα χρεοκοπημένα κανάλια για να... ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους».

«Καλούμε την Κυβέρνηση να εξετάσει τις ευθύνες του Γ. Στουρνάρα για το θέμα»

«Η μέχρι τέλους μάχη με τη διαπλοκή είναι ο μόνος δρόμος...και για αυτό με νεώτερη ερώτηση μας καλούμε τον Πρωθυπουργό στην Βουλή:

Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνησή σας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κο Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φέροντας τη θεσμική του ιδιότητά του ανώτατου διοικητικού οργάνου της εποπτεύουσας αρχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενδεχόμενα, αποδειχθεί ότι εκτέλεσε πλημμελώς τα σχετικά του καθήκοντα, αφού, σύμφωνα με το αρθ. 2, του καταστατικού της εν λόγω, στις κύριες αρμοδιότητες της ΤτΕ εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή των οδηγιών της ΕΚΤ, η άσκηση νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής στο πεδίο του Ευρωσυστήματος, η εποπτεία των εν Ελλάδι πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών και η προώθηση και επίβλεψη της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών, με αποτέλεσμα η ΤτΕ να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη (α) για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα, (β) για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και (γ) για τον έλεγχο και την εποπτεία της λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Σχετικές ειδήσεις