ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν - Προσφυγικό: Σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Κομισιόν - Προσφυγικό: Σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδας, εξαιτίας των ολοένα αυξανόμενων προσφυγικών ροών.

ΦΑΝΕΡΑ ΑΝΗΣΥΧΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΣΤΕΛΝΕΙ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η κ. Μπερτρό μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες παραδέχτηκε πως «η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή έχει στείλει εκπροσώπους της στην Ελλάδα για να ερευνήσουν ποιες είναι οι ανθρωπιστικές ανάγκες μέσα στις επόμενες ημέρες και να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης».

Την ίδια στιγμή, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Κομισιόν εξετάζει τρόπους εναλλακτικής χρηματοδότησης για την υποστήριξη του μεγάλου αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που καταφθάνουν κατά κύματα και ενδέχεται να παραμείνουν εντός της ελληνικής Επικράτειας σε περίπτωση που κάποιες χώρες της ΕΕ κλείσουν τα σύνορά τους.
Ειδικότερα, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη χρηματοδότηση να αναλάβουν διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με την μετανάστευση.

Ενοχλημένη η Κομισιόν αλλά και η ολλανδική προεδρία της ΕΕ για τη διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Ερωτηθείσα, εξάλλου, για τη διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη (23/02/2016) με πρωτοβουλία της Αυστρίας και με τη συμμετοχή της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Βουλγαρίας, αλλά όχι της Ελλάδας, η κ. Μπερτρό είπε πως η «Επιτροπή είναι ενήμερη, αλλά δεν είναι όμως προσκεκλημένη».

«H Επιτροπή επιθυμεί τη συνεργασία όλων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου» δήλωσε η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό. «Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη συνάντηση αυτή. Η θέση της Επιτροπής είναι πάντα η ίδια. Θα θέλαμε όλες οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου να συνεργάζονται», απάντησε χαρακτηριστικά.

Βέλγιο: Στην Αθήνα επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, σύμφωνα με την Επιτροπή

Tην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα είναι ένα «σημαντικό βήμα» για να προετοιμαστεί η επίσκεψη των επικεφαλής του Κουαρτέτου στο προσεχές μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις