ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιτέλα για προσφυγικό: Επικίνδυνες οι προτάσεις της Βιέννης - Συνάντηση με Τσίπρα

Πιτέλα για προσφυγικό: Επικίνδυνες οι προτάσεις της Βιέννης - Συνάντηση με Τσίπρα

Τις μονομερείς ενέργειες από ορισμένα κράτη - μέλη στο προσφυγικό, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για εφαρμογή των συμφωνημένων, καταδικάζει η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με επικεφαλής τον Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος αναμένεται αύριο Παρασκευή (26/2) να έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό.

«Οι χθεσινές προτάσεις από τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη είναι επικίνδυνες, αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτής της κρίσης. Ο Βικτόρ Ορμπάν και πάλι προσπαθεί να εντείνει το αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό αίσθημα για πολιτικούς λόγους και όχι να προτείνει πρακτικές λύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση ο Πιτέλα, συμπληρώνοντας πως «η συνάντηση στη Βιέννη, η οποία απέκλεισε εύστοχα εκπροσώπους από την Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».

«Οι εθνικές λύσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Χρειαζόμαστε μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη, όχι μόνο όταν πρόκειται για οικονομικά οφέλη αλλά και για πολιτικές ευθύνες. Όταν ζητείται από κάποιους να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις που ψήφισε και αποφάσισε το Συμβούλιο θα πρέπει να το πράττουν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα μενού à la carte, όπου μπορείς να επιλέξεις μόνο τα κομμάτια από τα οποία μπορείς να επωφεληθείς και να αγνοήσεις τα υπόλοιπα», καταλήγει ο Τζ. Πιτέλα ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στη Βουλή, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, μισή ώρα αργότερα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο κ. Πιτέλα έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στο φλέγον αυτό ζήτημα. Σε δηλώσεις του άλλωστε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 2 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο, τόνιζε ότι «δεν πρέπει να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, η οποία κάνει μεγάλη προσπάθεια, όπως και η Ιταλία, για να σώζει ζωές. Αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί», προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο, να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν».

Σχετικές ειδήσεις