Νικολόπουλος: Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν θέλει δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα

Newsroom Newsroom

Νικολόπουλος: Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν θέλει δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή (26/02/2016) στη Βουλή ερώτηση, προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και ζήτησε την κατάθεση εγγράφων (ΑΚΕ) σχετικών με το κλείσιμο των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, που έχουν ως αντικείμενό τους την δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα και προς ενημέρωση του κ. Υπουργού κοινοποίησε το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Π.Ε.Σ.Ε.Ε.).

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Ν. Νικολόπουλου αναφέρει τα εξής:

«Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) είναι η βασική δομή εκπαίδευσης ενηλίκων που από το 2010 λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο (επίπεδο Δήμου). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν.3879/2010 «Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις», αρθρ. 8, παρ. 4, ο Δήμος αναλαμβάνει την «ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), που οργανώνονται στο πλαίσιο της υπηρεσιακής μονάδας που ασκεί αρμοδιότητες δια βίου μάθησης ή νομικού προσώπου του Δήμου που εφαρμόζουν το τοπικό πρόγραμμα διά βίου μάθησης.

Κίνδυνος να κλείσουν τα Κέντρα δια βίου μάθησης

Δυστυχώς όμως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι δεν θέλει δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος επισημαίνει για ακόμα μια φορά στη σημερινή Κυβέρνηση ότι, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Δήμων, που λειτουργούν εδώ και 3 χρόνια, και τα υλοποιούμενα από αυτά δωρεάν προγράμματα που προσφέρονται στους ενήλικες, παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καταρχάς με τη διασφάλιση θέσεων εργασίας εκατοντάδων στελεχών, χιλιάδων εκπαιδευτών ωρομίσθιας απασχόλησης και με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.ά.).

Ακόμη τα Κ.Δ.Β.Μ. προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των προσόντων τους, ώστε να προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας και να αυξάνουν τις δυνατότητες απασχόλησής τους. Σημαντική είναι και η συμβολή των Κ.Δ.Β.Μ. στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, γυναίκες, πολίτες χαμηλών προσόντων, άνεργοι, μετανάστες κ.ά.), καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Δεδομένου ότι:

α. Η τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδος 2015-16 ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ το έργο των Κ.Δ.Β.Μ. λήγει στις 31/7/2016 για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου και στις 29/2/2016 για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

β. Το παραπάνω γεγονός έχει ως συνέπεια τον μειωμένο αριθμό των τμημάτων μάθησης, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα.

γ. Η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της νέας φάσης του Έργου καθιστά βέβαιη την αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. για πολλούς μήνες και δημιουργεί εύλογους φόβους για το μέλλον τους.

δ. Απ’ τα πρώτα στοιχεία του νέου σχεδιασμού που γνωστοποιήθηκαν, προκύπτει ότι καταργείται το 70% των θέσεων στελεχών, που υπηρετούσαν μέχρι τώρα στα Κ.Δ.Β.Μ., με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του Έργου.

ε. Η απόφαση αυτή της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. έχει ως συνέπειες την απόλυση περίπου 450 διοικητικών στελεχών των Κ.Δ.Β.Μ., την ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτές, που απασχολούνται σε αυτά, το πλήγμα σε τοπικές οικονομίες, λόγω της διακοπής των αναγκαίων προμηθειών για τα Κ.Δ.Β.Μ., και πάνω απ’ όλα τη στέρηση από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, της δυνατότητας να επιμορφωθούν δωρεάν και να αυξήσουν έτσι τις δυνατότητες απασχόλησής τους, αποφεύγοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

1. Θα προχωρήσετε άμεσα στην παράταση του υπάρχοντος έργου και τη γεφύρωσή του με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έτσι ώστε τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης να μη χρειαστεί να κλείσουν;

2. Με ποιο σκεπτικό και ποια λογική η παράταση που δόθηκε στα Κ.Δ.Β.Μ. της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του νοτίου Αιγαίου, μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, δεν δίνεται σε όλα τα Κ.Δ.Β.Μ. της χώρας;

Τέλος, ζήτησε από τον κ. Υπουργό να παρουσιάσει αναλυτικά τον σχεδιασμό για την έναρξη της νέας φάσης του έργου από το Σεπτέμβριο του 2016 , ο οποίος να διασφαλίζει τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης».

Κορονοϊός: Πέθανε άνδρας της φρουράς του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε

19:18

Αυτό το αυτοκίνητο ήρθε από άλλο πλανήτη (pics)

19:15

Η κατάρα των Κένεντι: Νέα τραγωδία – Νεκροί θεωρούνται η εγγονή του Ρόμπερτ Κένεντι και ο γιος της

19:13

Κορονοϊός - Παράταση του lockdown στην Ισπανία μέχρι 26/04: Θρήνος - 809 νεκροί μέσα σε 24 ώρες

19:10

Κορονοϊός – Τελικά πρέπει να φοράμε μάσκα; - Τι είπε ο Τσιόδρας, τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Γαλλία

19:06

Κορονοϊός: Νέο σύμπτωμα του φονικού ιού - Αν το παρουσιάσετε ειδοποιήστε τον γιατρό σας

19:06

Κορονοϊός Ιταλία: 681 νεκροί σε ένα 24ωρο

19:00

Θεσσαλονίκη: Άγρια επίθεση σκύλου σε 20χρονο

18:59

Κορονοϊός: Πέθανε ο Νίκος Σπανός, πρώην CEO της Goodyear – Συγκλονίζει ο γιος του 52χρονου

18:56

Ξεκίνησε να γυμνάζεται στο σπίτι - Η αντίδραση του παπαγάλου θα σας ξετρελάνει (vid)

18:49

Κορονοϊός - Βρετανία: ΣΟΚ! Πέθανε 5χρονο αγοράκι - Νέο αρνητικό ρεκόρ με 708 νεκρούς σε ένα 24ωρο

18:42

Παναθηναϊκός: Η αγωνία των παικτών

18:39
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved