ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρέτσου: Η προσφυγική κρίση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ΕΕ - Στηρίζουμε την Ελλάδα

Κρέτσου: Η προσφυγική κρίση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ΕΕ - Στηρίζουμε την Ελλάδα

«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και τα Ταμεία για την πολιτική Συνοχής μπορούν να βοηθήσουν», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε ευελιξία και να τροποποιήσουμε τα προγράμματα, κατόπιν σχετικού αιτήματος».

Η παρουσία μου εδώ υποδηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και θα παρέχει όλη την αναγκαία υποστήριξη για μια βιώσιμη ανάκαμψη», πρόσθεσε η επίτροπος. Αναφερόμενη στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 είπε ότι τα 20 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για επενδύσεις στη χώρα, θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά ευημερίας.

Ειδικά για το 2016 είπε ότι αποτελεί σημαντική χρονιά, «καθώς πρέπει να κλείσουμε επιτυχώς την περίοδο 2007-2013 και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τα έργα της περιόδου 2014-2020».

Με αφορμή τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για ζητήματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, έδωσε «συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των προγραμμάτων της Πολιτικής για τη Συνοχή».

Η Ελλάδα είναι τώρα πρώτη στην ΕΕ όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων, υπογράμμισε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει το σχέδιο του προέδρου Γιούνκερ για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, με την χρηματοδότηση από την πολιτική της Συνοχής ύψους δύο δισ. ευρώ που έχει καταβληθεί στη χώρα μετά την έγκριση των έκτακτων μέτρων τον Οκτώβριο.
Επέστησε πάντως την προσοχή, «στην ανάγκη έγκαιρης υλοποίησης βασικών έργων, όπως οι πέντε παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, το μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα έργα για τα στερεά και υγρά απόβλητα στην Πελοπόννησο και την Αττική».

Όσον αφορά τη νέα περίοδο 2014-2020, είπε ότι «είναι σε καλή τροχιά, και τώρα προέχει η δημοσίευση με ταχύ ρυθμό των προκηρύξεων για υποβολή προτάσεων».

Η ευρωπαία Επίτροπος ενημέρωσε επίσης τους Έλληνες αξιωματούχους «για τις νέες δυνατότητες συνδυασμού των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, ώστε γίνει δυνατή η άμεση εκκίνηση νέων έργων».

Παράλληλα, την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εξέφρασε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής.

Η κα Κρέτσου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης και στην πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή προγραμμάτων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, γιατί είναι κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπε, βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και θα παρέχει όλη την απαραίτητη στήριξη με στόχο την γρήγορη επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Ουσιαστικό, δε, ρόλο για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ευημερίας, θα διαδραματίσουν τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, από τα οποία θα διατεθούν 20 δισ. ευρώ για επενδύσεις στη χώρα την περίοδο 2014-2020.

Ωστόσο, η κα Κρέτσου τόνισε ότι κρίσιμη χρονιά αποτελεί το 2016, καθώς επιβάλλεται η προγραμματική περίοδος 2007-2013 να ολοκληρωθεί με επιτυχία και η χώρα να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Σχετικές ειδήσεις