ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Προσχήματα τέλος, αδράνεια τέλος

Γεννηματά: Προσχήματα τέλος, αδράνεια τέλος

Αυτή την φράση επέλεξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για να χαιρετήσει το Συνέδριο του Ποταμιού το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με κεντρικό σύνθημα: «Συνθήματα τέλος».

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε στην ομιλίας της πως η χώρα δεν βιώνει απλώς μια κρίση, αλλά «βρίσκεται σε οριακή κατάσταση».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πως: «Βυθίζει την οικονομία, την αξιοπιστία της χώρας, απειλεί την καθημερινότητα της απλής ελληνικής οικογένειας και υπονομεύει τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας» και ότι: «Ταπεινώνει τη χώρα μας καθημερινά».

Προσφυγική κρίση

«Αναδεικνύει αναδεικνύει και τις μεγάλες αδυναμίες και τα προβλήματα της Ευρώπης, που πρέπει επιτέλους να πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, για την πολιτική ενοποίηση, για την ολοκλήρωση εάν δεν θέλει να δει άμεσα τη διάλυσή της», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ισχυρίστηκε ότι: «Πριν από λίγες μέρες ζήτησα να υπάρξει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να χαράξουμε μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό ζήτημα. Μια γραμμή, που θα αποτρέψει την εθνική κρίση και την ανθρωπιστική κρίση. Παρ' όλο που αυτό έγινε αποδεκτό από τον Πρωθυπουργό, οι μέρες περνούν και τίποτε δεν γίνεται. Οι εξελίξεις τρέχουν, η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις, προχωρά σε μονομερείς ενέργειες με αποτέλεσμα να αδυνατίζει όλο και περισσότερο η σημασία αυτής της συνάντησης των πολιτικών Αρχηγών».

Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής της την Παρασκευή (26/02/2016) με τον Τζάνι Πιτέλα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Διάσκεψης των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Βαλκανίων μαζί με τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ιταλία. Στόχος κατά την Φώφη Γεννηματά είναι: «Να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας απέναντι στις ακραίες φωνές της Ευρώπης, που επιθυμούν τη διάλυση».

Χαρακτήρισε την χώρα ως ένα «ακυβέρνητο καράβι», αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει πως η λύση του προβλήματος με την προσφυγική κρίση δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά στις ακτές της Τουρκίας. Κάλεσε την Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία ώστε να αναλάβει τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις της που έχει απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση της αριστεροακροδεξιάς δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο».

Υπεραμύνθηκε της «ενότητας των δυνάμεων» και υποστήριξε πως: «Έχουμε όλοι μας ευθύνες για το ότι έχουμε καθυστερήσει. Όμως εάν δεν τα καταφέρουμε και τώρα, σημαίνει ότι είναι επιλογή μας να μείνουμε κομπάρσοι σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ήδη έχουμε αργήσει πολύ. Γι' αυτό τον λόγο ανέλαβα την πρωτοβουλία να απευθύνω πρόσκληση για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας, δηλαδή όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, που μπορούμε από κοινού να σχεδιάσουμε μια πρόταση ελπίδας για την ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά δήλωσε έτοιμη. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι, ώριμοι και αποφασισμένοι να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε. Κατ' αρχήν και πριν απ' όλα προγραμματικά. Ναι, η χώρα χρειάζεται μια σειρά από τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά φίλες και φίλοι αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο, έχουν χρώμα. Δεν είναι καραμέλα, δεν συνδέονται με το αίμα του ελληνικού λαού».

Σχετικές ειδήσεις