ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό - Τζιτζικώστας: Χλιαρή η αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην Αυστρία

Προσφυγικό - Τζιτζικώστας: Χλιαρή η αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην Αυστρία

Πάρα πολύ χλιαρή χαρακτηρίζει την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην Αυστρία στο προσφυγικό ζήτημα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε ότι θα έπρεπε να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Βιέννη, αλλά και σε όσες χώρες αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν τα σύνορα.

«Όταν μια χώρα παραβιάζει τους κανόνες αλληλεγγύης και η ΕΕ αντιμετωπίζει το θέμα με μια απλή δήλωση δυσαρέσκειας αυτό δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση», είπε ο κ. Τζιτζικώστας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Επεσήμανε δε, ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε, σε διπλωματικό επίπεδο, να πιέσει ώστε να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στις χώρες - μέλη της ΕΕ, αλλά και στις υπό ένταξη χώρες, όπως τα Σκόπια.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και υπογράμμισε ότι το προσφυγικό μαζί με το οικονομικό αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Είπε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης περιφερειών Ελλάδας ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει άμεση τροποποίηση νόμου του Καλλικράτη προκειμένου να διαθέτουν οι περιφέρειες απευθείας κονδύλια στους Δήμους για να μπορούν να καλύπτουν έξοδα για είδη πρώτης ανάγκης στα κέντρα μετεγκατάστασης.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας εισηγήθηκε τη δημιουργία ολιγομελούς συντονιστικού οργάνου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να δίνεται -όπως είπε- άμεση λύση στα καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν με τη φιλοξενία των προσφύγων.

Εξέφρασε ταυτόχρονα και τη δυσφορία για το γεγονός ότι στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το 50% και πλέον των προσφύγων υπογραμμίζοντας ότι όπως ζητάει η κυβέρνηση να υπάρξει καταμερισμός των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης το ίδιο επιδιώκει να γίνει και στην Ελλάδα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχετικές ειδήσεις