ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης: Η Κομισιόν να διευκρινίσει τη στάση της για όσους παραβιάζουν τη Συνθήκη του ΟΗΕ

Παπαδημούλης: Η Κομισιόν να διευκρινίσει τη στάση της για όσους παραβιάζουν τη Συνθήκη του ΟΗΕ

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η ερώτηση γίνεται αναφορικά με την «συστηματική και πολύμηνη άρνηση ορισμένων, ευτυχώς λίγων, κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο να συμβάλλουν στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο, την Κομισιόν και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, για τις από κοινού Ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδημούλης επικαλούμενος το κεφάλαιο 1 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζει ότι τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με την χάρτα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές συνθήκες και προσθέτει ότι από την στιγμή που ορισμένα κράτη- μέλη παραβιάζουν τα όσα προβλέπουν η χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και οι οι συνθήκες της ΕΕ τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού επιβολής κυρώσεων.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτάει την Κομισιόν «πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την συνεχή άρνηση ορισμένων κρατών μελών να συμμορφωθούν με τις κοινές αποφάσεις της ΕΕ» και ζητά ενημέρωση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.