ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Από το σκίσιμο μνημονίων στο «φέρτε οποιαδήποτε λύση»

Τσακαλώτος: Από το σκίσιμο μνημονίων στο «φέρτε οποιαδήποτε λύση»

Ποιος θα το πίστευε ένα χρόνο πριν ότι η πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση θα υποτασσόταν σε τέτοιο βαθμό στο πρυτανείο των Βρυξελλών και του Βερολίνου και θα παρακαλούσε – όπως παλιότερα ο Βενιζέλος – τους δανειστές να επιστρέψουν στην Αθήνα.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – «Δεν θα κόψουμε τώρα συντάξεις... αργότερα βλέπουμε»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που δημιούργησε τόσες προσδοκίες στον ελληνικό λαό για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, ένα χρόνο μετά την πρώτη εκλογή της, ικετεύει τους δανειστές να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αδυνατώντας όχι μόνο να ορίσει χρονικά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά ούτε καν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην χώρα μας.

«Οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν έρθει την 1η Φεβρουαρίου και έφυγαν στις 5 του ίδιου μήνα. Μας είπαν τότε ότι θα επιστρέψουν σε 10 ημέρες και εγώ τους πίεζα να γυρίσουν σε μια εβδομάδα. Ωστόσο έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχουν έρθει» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να δώσει ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γιατί αυτό δημιουργεί προσδοκία και μετά απογοητεύσεις.

Όταν μάλιστα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τον κάλεσε να απαντήσει σε δημοσιεύματα που μιλούν για «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης ο ίδιος απέφυγε να το διαψεύσει.

Ο κ. Τσακαλώτος άφησε τους πάντες στη Βουλή με ανοιχτό το στόμα όταν ισχυρίστηκε ότι «η τεχνική μορφή της λύσης δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Η αντιπολίτευση θα δυσκολευτεί να το πει αλλά όλοι θα το καταλάβουν ότι βρέθηκε λύση». Με λίγα λόγια και επί της ουσίας ο κ. Τσακαλώτος είπε «λύση να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η αιτία της καθυστέρησης και του μπλοκαρίσματος είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων από φέτος, ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αρνητική για νέες περικοπές στις συντάξεις στην παρούσα φάση, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι θα γίνουν στο επόμενο διάστημα.

«Εξηγήσαμε ότι δεν μπορούν να θιγούν τώρα οι συντάξεις γιατί έχουν κοπεί 12 φορές και γιατί βοηθούν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια» είπε για να προσθέσει πως «Κατανοούμε ότι μακροπρόθεσμα θα χρειαστεί να ξοδεύουμε ως ποσοστό του ΑΕΠ λιγότερο για συντάξεις και περισσότερα για άλλα κοινωνικά ζητήματα».

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε στη συνέχεια, ότι οι θέσεις της κυβέρνησης βρίσκονται πολύ κοντά με τις αντίστοιχες της Κομισιόν και της ΕΚΤ, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του Ταμείου.

Σχετικές ειδήσεις