ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικές οι διακηρύξεις περί διαφάνειας από τον Κ. Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικές οι διακηρύξεις περί διαφάνειας από τον Κ. Μητσοτάκη

Προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διακηρύξεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι με τροπολογία του 2013 που είχε κατατεθεί από βουλευτές της ΝΔ απαλλάχθηκαν αναδρομικά οι διοικήσεις των τραπεζών που είχαν χορηγήσει αφειδώς δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα σχολιάζοντας το πρόγραμμα χρηματοδότησης του κόμματος που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι κινείται στη νεοφιλελεύθερη λογική που θέλει τα κόμματα προσδεδεμένα στα μεγάλα συμφέροντα, μια λογική που η ΝΔ «έχει υπηρετήσει πλήρως».

«Οι διακηρύξεις περί διαφάνειας που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του οικονομικού σχεδιασμού του κόμματος του, είναι αν μη τι άλλο προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Φαίνεται πως ο επικεφαλής της ΝΔ, ο οποίος έθεσε ως πρόβλημα το δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες, "ξέχασε" πολύ γρήγορα πως τον Απρίλιο του 2013, με τροπολογία τριών βουλευτών της ΝΔ, απαλλάχθηκαν, και μάλιστα αναδρομικά, οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν αφειδώς δάνεια ύψους άνω των 200 εκ. ευρώ στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από κάθε ποινική ευθύνη!», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είχε κατατεθεί από τρεις βουλευτές της ΝΔ κατ' εντολή της ηγεσίας της, ως προσθήκη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, και είχε υπερψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ.

«Αποτελεί μνημείο φωτογραφικής ρύθμισης αλλά και προσβολή του κοινοβουλευτισμού, καθώς είχε απαγορευτεί η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Κι επειδή η μνήμη του Κ. Μητσοτάκη είναι... ασθενική, υπενθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη μεθόδευση έγινε σε μια περίοδο που ολοκληρωνόταν εισαγγελική έρευνα σχετικά με τους όρους της χρηματοδότησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει για τη συγκεκριμένη τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι για όλα αυτά «ο Κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει σαφείς και πλήρεις εξηγήσεις, αντί να προβαίνει σε μεγαλοστομίες περί διαφάνειας κενές περιεχομένου».

«Ο επικεφαλής της ΝΔ, αφού κόπτεται τόσο έντονα για τους Έλληνες φορολογούμενους, όπως υποστήριξε κατά την ομιλία του, οφείλει να εξηγήσει σε αυτούς για ποιο λόγο το κόμμα του είχε δοσοληψίες με τον κατηγορούμενο για εκβιασμό Τ. Μαυρίκο», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «αποτελεί ένα ακόμα δείγμα γραφής της νεοφιλελεύθερης λογικής που τον διέπει» και ότι «πρόκειται για τη γνωστή λογική που θέλει τα κόμματα, τους βασικούς θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος, να είναι πλήρως προσδεδεμένα στα μεγάλα συμφέροντα και την οποία η ΝΔ έχει υπηρετήσει πλήρως».

Σχετικές ειδήσεις