ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Η εισαγγελική πρόταση για Χριστοφοράκο «καίει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Νικολόπουλος: Η εισαγγελική πρόταση για Χριστοφοράκο «καίει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Υπέρβαση» ήταν καλεσμένος ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή την κοινοβουλευτική παρέμβασή του στη Βουλή για την δικαστική υπόθεση της «δωροδοκίας» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο ανεξάρτητος Αχαιός Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ευθέως έθεσε το ερώτημα προς τον Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, αλλά και με υπόμνημά του και προς τους Οικονομικούς Εισαγγελείς Π. Αθανασίου , Ι. Δραγάτση, Ελ, Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρα αλλά καθώς επίσης και την Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ελ. Ράικου: «Οι κατά το εισαγγελικό πόρισμα δωρεοδόχοι του Μιχάλη Χριστοφοράκου, κατά το νέο ποινολόγιο του φορολογικού νόμου (Ν. 4337/2015 -ΦΕΚ Α΄ 129/17-10-15), έχουν διαπράξει, ναι ή όχι, το αδίκημα της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, αφού δεν δήλωσαν και δεν απέδωσαν στο ελληνικό δημόσιο τους ανωτέρω φόρους των «χρηματικών δωρεών» που έλαβαν από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Επειδή η φοροδιαφυγή αυτή υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ανά διαχειριστικό έτος προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 5 έως 20 χρόνια, για τους Προέδρους και τους ταμίες των κομμάτων που πήραν τα “δώρα”;

Συντρέχει, ναι ή όχι, και η περίπτωση της επιβαρυντικής διάταξης περί καταχραστών του δημοσίου, κατά την έννοια του Ν. 1608/1950;».

Ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι ακόμα και σε περιπτώσεις δωρεών, υπόχρεος στον φόρο είναι πάντοτε ο λήπτης της δωρεάς και ως εκ τούτο πρέπει να έχει συνταχθεί σχετικό συμβόλαιο, γεγονός που σημαίνει ότι οι «δωρεές» του κ. Χριστοφοράκου προς το ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΔ θα έπρεπε να είχαν φορολογηθεί, ενώ μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από αυτές τις «δωρεές».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής διερωτήθηκε, εξάλλου: «Γιατί δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, όπως καθημερινά συμβαίνει για κάθε φορολογούμενο ώστε να καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι που μπορεί να φθάνουν και στις 800.000 ευρώ καθώς επίσης και οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, πρέπει ο Υπουργός Οικονομικών να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει αφού επαναλαμβάνω ότι δεν εξαιρούνται τα πολιτικά κόμματα, οι πρόεδροι, οι διοικούντες, οι νόμιμοι εκπρόσωποι και οι ταμίες αυτών, από τη γενική διάταξη του άρθρου 1, Ν. 2961/2001, που προβλέπει ρητά ότι επιβάλλεται φόρος στις περιουσίες που αποκτήθηκαν αιτία δωρεάς από φυσικά και νομικά πρόσωπα».

Και κατέληξε: «Ο “δωρητής”, κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος, είναι ή όχι, ηθικός αυτουργός στα αδικήματα της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στα όσα ακόμη αδικήματα ήθελε αποδειχθεί ότι διέπραξαν οι δωρεοδόχοι του, με την επιβαρυντική μάλιστα διάταξη περί καταχραστών του δημοσίου;».