Βίτσας: Δεν υπάρχει σχεδιασμός αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση της Ειδομένης

Newsroom Newsroom

Βίτσας: Δεν υπάρχει σχεδιασμός αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση της Ειδομένης

Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ο οποίος ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη το 50% είναι παιδιά!

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Star, ο Δημήτρης Βίτσας περιέγραψε πως: «Έχουμε ήδη 30.000 θέσεις φιλοξενίας και μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουμε 50.000 θέσεις φιλοξενίας, αρχής γενομένης από σήμερα για τις 1.000. Από την άποψη του συντονισμού, τα πράγματα επιταχύνονται. Αυτό που χρειάζεται είναι, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμφωνηθούν από όλους οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και να υπάρξει εφαρμογή τους και τρόπος εφαρμογής αντίστοιχος με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό που εμείς δουλεύουμε και δεν μπορούμε να μείνουμε σε ελπίδες μόνο, είναι πρώτο να απλοποιηθούν, να γίνουν γρήγορες οι διαδικασίες μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρώπης, δεύτερο να υπάρχει διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία και να υπάρχει μετεγκατάσταση από την Τουρκία και το τρίτο να διαχειριστούμε εσωτερικά το ζήτημα των προσφυγικών ροών».

Επιμένει ο Δημήτρης Βίτσας ότι υπάρχει μείωση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο υποστήριξε ότι: «Υπήρξε ένα μεγάλο πρόβλημα τις δύο τελευταίες μέρες, κάπως περίεργο. Την Τρίτη είχαμε 770 νεοεισελθόντες και την Τετάρτη μόνο στη Χίο περίπου 1.600. Αυτό το αποκαλώ περίεργο γιατί ο καιρός δεν άλλαξε ιδιαίτερα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι περισσότερο πρέπει να στρέψουμε τη ματιά μας στους διακινητές, οι οποίοι διαμορφώνουν μια κατάσταση και τρέχουν να προλάβουν. Έχουν συλληφθεί 68 από αυτούς από τις αρχές του χρόνου από την Αστυνομία στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πουλάνε ψεύτικη ελπίδα σε ανθρώπους».

Στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε Ειδομένη και Πειραιά κατά 60%. «Την επόμενη εβδομάδα θα έχει πλήρως ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αυτή είναι η εκτίμηση και του κυρίου Τόσκα, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή να μειωθεί ο αριθμός κατά 60%», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Εκτίμησε ότι σε βάθος χρόνου θα μείνουν στη χώρα μας 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Λέμε 42.000, που είναι σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι και κανένας τρομακτικός αριθμός. Θυμηθείτε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί μετανάστες της δεκαετία του ’90 πολύ περισσότερους. Σίγουρα ήταν άλλο το οικονομικό περιβάλλον . Αυτό πρέπει να το σκεφτούν οι χώρες του Βίζεγκραντ ή οι βορειότερες χώρες, που εκείνο τον καιρό πολίτες τους μετανάστευαν προς την Ελλάδα για να έχουν μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας ο οποίος ανέφερε ότι «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για ένα προσφυγικό “Ξενοκράτη”, ο οποίος θα δομηθεί πολιτικά, νομοθετικά και πρακτικά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved