ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα πει ο Τσίπρας στην άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών

Τι θα πει ο Τσίπρας στην άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών

Η λιτότητα και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική, είναι τα θέματα στα οποία αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, με άξονα το προσφυγικό, αλλά και η οικονομία σε συνδυασμό με την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, είναι τα βασικά θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατικών ηγετών, που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πρόκειται για μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 12/3 μεταξύ 10.30 - 13.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Προσκεκλημένοι είναι οι Πρόεδροι κυβερνήσεων και συμμετέχοντες σε κυβερνήσεις συνασπισμού που εντάσσονται στην ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ίδιας ομάδας. Δεν έχουν προσκληθεί αρχηγοί κομμάτων της ευρωομάδας, που δεν συμμετέχουν σε κυβερνήσεις.

Η συνάντηση θα έχει δύο θέματα:

Α. Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη - με άξονα το προσφυγικό
Β. Οικονομία και κοινωνία: Επενδύσεις, Μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δικαιώματα.

Στην συνάντηση αναμένεται να τεθούν τα ερωτήματα του αναπροσανατολισμού του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού χώρου σε πιο αριστερή κατεύθυνση, η σύγκλιση με την Αριστερά, καθώς και η συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού πόλου που θα αποτελέσει ουσιαστικό αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Στα πλαίσια της επιδίωξης αυτής, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί στην συνάντηση ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην συνάντηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί στο ζήτημα της λιτότητας, καθώς και στο ζητούμενο της οριοθέτησης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική στην Ευρώπη. «Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην συνάντηση με πρόθεση να ενισχύσει με τις προοδευτικές κυβερνήσεις, δεσμούς, που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα πάνω στο ζήτημα της σύγκρουσης με την πολιτική της λιτότητας», σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση προσωπικοτήτων του αριστερού, ριζοσπαστικού και οικολογικού χώρου, με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

Σχετικές ειδήσεις