ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής

Η πρόταση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής

Διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα λόγω των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας, με τους Τουσκ, Γιουνκέρ και Νταβούτογλου να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές ανατολίτικο παζάρι.

Οι «28» βρίσκονται απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό με κείμενο κοινών θέσεων-πακέτο ανταλλαγμάτων στο οποίο κατέληξαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η τουρκική πλευρά ωστόσο ζητά κατά πληροφορίες ισχυρότερη γλώσσα για τα ενταξιακά κεφάλαια χωρίς επίσης να συμφωνεί στον νομικό ορισμό για την προστασία των προσφύγων που θέλει η ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».

Η θέση της Ελλάδας

Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απαίτησε νομική κάλυψη της Κομισιόν, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επικύρωση της Τουρκίας ως «χώρας ασφαλούς». Επίσης ζήτησε πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει άμεση επικαιροποίηση της Οδηγίας του ασύλου, έτσι ώστε να υπάρξει μια κοινή λίστα για τις τρίτες χώρες».

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κείμενο εννέα σημείων που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

• Να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα, μέσω της Frontex
• Να αυξηθούν και να ενισχυθούν τα hotspots στην Ελλάδα
• Να στηριχθεί η Ελλάδα στην προσπάθεια να επιστραφούν παράτυποι μετανάστες στην Τουρκία
• Να δοθεί επιπλέον έκτακτη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα
• Να αυξηθεί ο ρυθμός επανεγκατάστασης από την Ελλάδα, βάζοντας μηνιαίους στόχους μέχρι και 6.000.