ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιθέσεις Βρυξέλλες - Αβραμόπουλος: Είδα εικόνες πανικού στο δρόμο - Η πόλη ξαφνικά έπαψε να ζει

Επιθέσεις Βρυξέλλες - Αβραμόπουλος: Είδα εικόνες πανικού στο δρόμο - Η πόλη ξαφνικά έπαψε να ζει

Συγκλονιστικά είναι τα όσα περιγράφει για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος την ώρα που οι ισλαμιστές χτύπησαν την «καρδιά» της Ευρώπης βρισκόταν καθ οδόν για την Κομισιόν.

«Η πόλη ξαφνικά έπαψε να ζει. Είδαμε εικόνες πανικού στον δρόμο. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει δεξιά και αριστερά» είπε, αναφερόμενος στην βομβιστική επίθεση στο Μετρό.

«Το άλλο χτύπημα ήταν διπλά στην Κομισιόν. Κατέβηκα από το αμάξι και πήγα σε έναν δρόμο πίσω από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να μπω μέσα» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Αβραμόπουλος πήγε κατευθείαν στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Κομισιόν.

Όπως είπε, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της ΕΕ. «Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι κινηθήκαμε άμεσα. Δημιουργήθηκαν δύο νέες υπηρεσίες στη Europol. Το κακό έχει γίνει. Η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται έτσι. Η τυφλή βία είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη» συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο και για τα κενά στα συστήματα ασφαλείας: «Οι δράστες στο Παρίσι διέσχισαν επτά ευρωπαϊκές χώρες και όλες είχαν κατά κάποιον τρόπο μια πληροφόρηση».

Μίλησε για το θέμα των κλειστών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι «μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα», και συνέχισε: «Όλα αυτά που συμβαίνουν εύλογα τυχαίνουν εκμετάλλευσης από ορισμένους κύκλους, αυτό όμως είναι μια λάθος προσέγγιση».
Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα μια τέτοια προοπτική. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει στόχο την καταπολέμηση των διακινητών και των ροών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Έχουν βάλει όλοι την υπογραφή τους και πρέπει να αποδείξουν ότι εννοούν ό,τι υπέγραψαν. Θέλουν κάποιοι να μας γυρίσουν στις σκοτεινές εποχές της Ευρώπης».

Ο επίτροπος συνέχισε λέγοντας: «Θα εξηγήσω στον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών ότι παίρνουμε σοβαρά επισημάνσεις νόμιμων οδών προς την Ευρώπη με την αίτηση του ασύλου». Τέλος, σημείωσε: «Όλες οι χώρες να αντιληφθούν ότι έχουν υποχρεώσεις γιατί με την στάση τους θέτουν σε κίνδυνο το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ