ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό - Μάρδας: Δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Προσφυγικό - Μάρδας: Δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Την ανησυχία του αναφορικά με την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό, με φόντο τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη (23/03/2016) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

«Προσέξτε, δεν πρέπει να αλλάξει το ότι έχει συμφωνηθεί άσχετα από το δυσάρεστο γεγονός το οποίο συνέβη. Να σας το πω και λίγο διαφορετικά, δεν υπάρχει κάποια ρήτρα υπό προϋποθέσεις εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα εφαρμοστούν όλα κανονικά», δήλωσε ο Δ. Μάρδας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real Fm».

Στο ερώτημα για το αν η Ευρώπη μπορεί να συνεννοηθεί και να ασκήσει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή αμυντική πολιτική, ο κ. Μάρδας απάντησε: «Στο θέμα της τρομοκρατίας σας διαβεβαιώνω ότι θα υπάρχει πλήρης συνεννόηση. Σε άλλα θέματα δεν υπάρχει. Αλλά θα σας πω το εξής, παρακολουθώντας την ιστορία της Ευρώπης, έτσι χτίζεται η Ευρώπη. Δηλαδή, μέσα από τις διαφωνίες, κάποια ώρα φτάνουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις. Εμείς αυτή την κρίση τη ζούμε έντονα, γιατί μας αφορά».

Στην επισήμανση ότι ήδη κλείνουν τα σύνορα Γερμανίας-Βελγίου, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα σύνορα με τη Γαλλία ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Αυτά προβλέπονται και στη συνθήκη του Σένγκεν όπως προβλέπεται και επαναφορά του ελέγχου των επιβατών των κρατών-μελών που με μετέχουν στη συμφωνία. Σε ότι αφορά με την Τουρκία αν παρουσιαστεί κάποια απόκλιση από ότι έχει συμφωνηθεί όπως βλέπετε υπάρχει ένας ιδιαίτερα συστηματοποιημένος διάλογος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία και όλα αυτά τα θέματα εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο του διαλόγου και θα βρεθούν οι προσήκουσες λύσεις. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο θέμα, η συμφωνία εφαρμόζεται και δεν θεωρούμε ότι μπορεί το συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα να επηρεάσει την εξέλιξή της».

Σχετικές ειδήσεις