ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Κορυφαία προτεραιότητα η επανεγκατάσταση προσφύγων στην Τουρκία

Αβραμόπουλος: Κορυφαία προτεραιότητα η επανεγκατάσταση προσφύγων στην Τουρκία

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος την Πέμπτη (31/03/2016), ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, o Ευρωπαίος Επίτροπος, τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, 54.000 πρόσφυγες από τη Συρία πρόκειται να επανεγκατασταθούν από τα κράτη - μέλη της ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία κατά μέσο όρο 6.000 πρόσφυγες τον μήνα, προκειμένου να επιτύχουμε το συμφωνημένο στόχο», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για τον ίδιον, η προσφυγική κρίση «αμφισβητεί το βασικό θεμέλιο της Ένωσης, που είναι η αλληλεγγύη». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιλαμβάνονται πως το μεταναστευτικό αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα η αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να είναι κοινή.

«Η μετανάστευση θα είναι το καθοριστικό στοιχείο του 21ου αιώνα -ακόμη περισσότερο και από τον 20ο αιώνα. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για αριθμούς. Οι μεταναστευτικές ροές ήταν υψηλές το 2015. Πάνω από 150.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ιταλία, οι περισσότεροι από αυτούς διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική. Σχεδόν 900.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. Πολλοί από αυτούς συνέχισαν στη βόρεια Ευρώπη μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις