ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Μείωση κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους της Ελλάδας

Παπανδρέου:  Μείωση κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους της Ελλάδας
Τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη λειτουργία ενός προγράμματος για...

Τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη λειτουργία ενός προγράμματος για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς εγγυήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που έκανε λόγο για σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε πως μέχρι το 2020 διασφαλίζονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας και επιπλέον επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων από 15 έτη έως και 30 έτη.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα μικρότερα επιτόκια, που θα ισχύουν τόσο για τα νέα δάνεια, όσο και για την αποπληρωμή του χρέους, τονίζοντας ότι το συνολικό ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο κ Παπανδρέου υπογράμμισε πως αν η Ελλάδα δεν συνεχίσει το δρόμο των προσπαθειών και των αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, τότε θα πάνε στράφι όλες αυτές οι σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενος συνοπτικά στις αποφάσεις της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου ανέδειξε τα εξής ζητήματα:

*Τον διπλασιασμό σε 40 χρόνια του συνολικού χρόνου αποπληρωμής του χρέους

*Την πτώση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης κάτω από 5%

*Τη δυνατότητα επαναφοράς δημόσιου χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό

*Τη μείωση κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους της Ελλάδας, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας που φέρουν την εγγύηση του EFSF

*Τη διασφάλιση παροχής ρευστότητας προς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα

*Την ελάφυνση κατά 3 δισεκατομμύρα ευρώ ετησίως του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων έως το 2016

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αυτή θα γίνεται με ασφαλή για το τραπεζικό σύστημα, είπε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι πρόκειται να είναι εθελοντική.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, έστω και στην εθελοντική του εκδοχή, να αξιολογηθεί αρνητικά από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτή η πιθανότητα, όμως, πρόσθεσε, είναι δευτερεύουσας σημασίας, καθώς υπάρχει η εγγύηση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είπε πως αυτό είναι απόλυτα ασφαλισμένο και τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα τηρήσει πιστά το πρόγραμμά της καθώς και αυτά που έχει υποσχεθεί ότι θα γίνουν.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για το ευρωομόλογο, τονίζοντας ότι γίνονται ευρέως συζητήσεις στην Ευρώπη για την έκδοσή του. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του ευρωομολόγου και πρόβλεψε ότι πιθανότατα από τον Οκτώβριο να υπάρξουν εξελίξεις επί αυτού του θέματος.

Ο κ. Παπανδρέου αξιολογώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, τόνισε ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο» και ότι εξασφαλίζεται «το δικαίωμα του Έλληνα και της Ελληνίδας στην ελπίδα» .

Ακόμη, επισήμανε τη διαφορά του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου από τις αρχικές προβλέψεις και αναφερόμενος στις προσπάθεες της Ελληνικής πλευράς είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου:

«Διαπραγματευθήκαμε σκληρά, βάσει σχεδίου, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας, Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας».