ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ψευτοτσαμπουκάς κατά ΔΝΤ για τα μάτια του κόσμου

Τσίπρας: Ψευτοτσαμπουκάς κατά ΔΝΤ για τα μάτια του κόσμου

Από το «θα σκίσω τα μνημόνια» στο... «ευτυχώς που υπάρχει το πρόγραμμα» - Περιορίστηκε μόνο σε λεκτικές κατηγορίες αλλά παράλληλα δήλωσε πλήρη υποταγή στους δανειστές ανακοινώνοντας νέα μέτρα και εγκαταλείποντας τη... δήθεν μάχη για το χρέος

Το 2012, σε ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η κατάργηση με έναν νόμο και σε ένα άρθρο όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία και γεννούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Το ίδιο ακριβώς ο κ. Τσίπρας το έχει αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Twitter, παρουσιάζοντας την κατάργηση όλων των μέτρων λιτότητας ως τη μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση.

Δείτε και το βίντεο για του λόγου το αληθές:

Αλλά και πιο πρόσφατα, τον Μάιο του 2014, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι θα έσκιζε το μνημόνιο και «θα είναι μέρα μεσημέρι. «Θα πιάσουμε μετά έναν - έναν από τους 400 εφαρμοστικούς νόμους που πέρασαν και μας γύρισαν στις αρχές του εικοστού αιώνα», δήλωνε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2014, από τη βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με το οποίο θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο, το οποίο από το πρώτο βράδυ της εκλογικής μας νίκης, θα είναι άκυρο».

Δύο χρόνια μετά και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει ήδη 15 μήνες στην εξουσία, όχι μόνο δεν έχουν καταργηθεί τα μνημόνια, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας – έχοντας υποστεί πλήρη μετάλλαξη – βγαίνει ευθαρσώς και δηλώνει «ευτυχώς που υπάρχει το πρόγραμμα».

Το μόνο που δεν έχει πει ακόμα – σαν άλλος Πάγκαλος – είναι να χαρακτηρίσει το μνημόνιο «ευλογία».

Για πρώτη φορά, σήμερα Δευτέρα 4 Απριλίου, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να εξαπολύσει επίθεση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφού πρώτα έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο τρίτο μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks ότι στελέχη του ΔΝΤ (Τόμσεν – Βελκουλέσκου) συζητούσαν για χρεοκοπία της Ελλάδας με στόχο την εφαρμογή νέων σκληρότερων μέτρων και την αποδοχή από τους Ευρωπαίους της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας επιδόθηκε σε δριμύτατη επίθεση κατά του Ταμείου εξαπολύοντας κατηγορίες που θύμισαν σε ορισμένα σημεία τον Τσίπρα της αντιπολίτευσης.

«Ανόητοι είστε εσείς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ , χαρακτήρισε "ανοησίες" τα περί μεθόδευσης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα προκειμένου να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου από το 2010 για την ύφεση, και ομολόγησε εμμέσως ότι απορρίπτει τη στήριξη που παρέχει στη χώρα για το χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα που ζητεί είναι «σαν να σου λένε πήδα από τον 5ο όροφο αλλά μην ανησυχείς γιατί εγώ είμαι εδώ για να σου δώσω αυτό που ζητάς».

Υπενθύμισε επίσης ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους υπόλοιπους θεσμούς, αλλά και τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί, όπως είπε, «μπορεί το Ταμείο να πρότεινε, αλλά όλοι συμφωνούσαν».

Θυμίζουμε, για να μην μπερδευτεί κάποιος, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και εδώ και 15 μήνες που είναι στην εξουσία συνομιλεί με το ΔΝΤ και με τους άλλους τοκογλύφους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών, χωρίς φυσικά να κατονομάσει ούτε να καταγγείλει. Και συνέχισε, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ αμφισβητεί τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας».

Παράλληλα, ταύτισε - κατά την πάγια τακτική του - τη ΝΔ με το ΔΝΤ, λέγοντας ότι η ταύτισή τους είναι και ιδεολογική διότι έχουν την ίδια νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Στη χώρα των λωτοφάγων θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για έναν πρωθυπουργό που υψώνει παντιέρα κατά των δανειστών και πως επαναστατεί κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Δυστυχώς, όμως, για τον κ. Τσίπρα δεν είμαστε εκεί. Είμαστε στη χώρα που εδώ και 6 χρόνια εφαρμόζεται μια βάρβαρη και πρωτοφανούς σκληρότητας πολιτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε σήμερα μόνο σε λεκτικές κατηγορίες. Στην εύκολη λύση δηλαδή. Το να καταγγέλλεις με τα λόγια είναι το μόνο εύκολο, το γνωρίζει άλλωστε καλά από τα τόσα που κατήγγειλε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όταν ήρθε η ώρα έσκυψε το κεφάλι στους δανειστές. Επί της ουσίας όμως... ΤΙΠΟΤΑ! Μπορεί να κατακεραύνωσε, με λόγια τονίζουμε, το ΔΝΤ αλλά επί της ουσίας δήλωσε την πλήρη υποταγή στους δανειστές.

Αλήθεια κ. Τσίπρα, για τους Ευρωπαίους που τόσα λέγατε προεκλογικά, τι έχετε να πείτε τώρα; Ξαφνικά έγιναν φίλοι σας ο Σόιμπλε και η Μέρκελ και κολλητός σας ο Ολάντ που όπως περήφανα είπατε σήμερα «στηρίζει την ελληνική προσπάθεια».
Καλή η προσπάθεια κ. πρωθυπουργέ, αλλά ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, ούτε σας δίνει άλλοθι για όσα πράξατε και πράττεται εις βάρος του οδηγώντας τον με την πολιτική σας στην ανέχεια.

Από ψευτομαγκιές χορτάσαμε κ. Τσίπρα. Σε λίγο θα μας φορτώσετε με νέα μέτρα τα οποία σας υποδεικνύουν οι δανειστές, το παραδεχτήκατε ο ίδιος σήμερα στη Βουλή. Σταματήστε τουλάχιστον να μας κοροϊδεύετε ότι σηκώνετε παντιέρα και πείτε ξεκάθαρα ότι παραδώσατε τα κλειδιά στους τοκογλύφους, όπως χαρακτήριζαν τους δανειστές επί χρόνια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις