ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ και Λαγκάρντ «άδειασαν» τον Τσίπρα - Παραμένει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Μέρκελ και Λαγκάρντ «άδειασαν» τον Τσίπρα - Παραμένει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη πολύωρη συνάντηση που είχε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο.

Απέκλεισαν κατηγορηματικά το «κούρεμα» χρέους - Επιμένουν σε μεταρρυθμίσεις - Σε αδιέξοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός

Η Καγκελάριος της Γερμανίας επιβεβαίωσε πως συζήτησε με την Κριστίν Λαγκάρντ εκτενώς το θέμα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως έχει γίνει πρόοδος αλλά παρόλα αυτά όπως υπογράμμισε, «δεν είμαστε εκεί που θέλουμε».

Η Άγκελα Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά, «Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις», συμπληρώνοντας πως «Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί».

Η ίδια πάντως απέκλεισε το κούρεμα του ελληνικού χρέους ακολουθώντας την γνωστή γερμανική στάση. Στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους, δεν είναι νόμιμο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία.

Παίρνοντας τον λόγο η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε πως, «προφανέστατα δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε και ειδικότερα εκεί που θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, για να ευημερεί, για να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού λαού».

Η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ απάντησε λίγο μετά σε ερώτηση που σημείωνε τη θέση του Γ. Σταθάκη ότι πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους για να έρθουν επενδύσεις, λέγοντας πως «οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα».

Δουλεύουμε μαζί, είχαμε καλή συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και βοήθεια στο χρέος, κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πιο συγκεκριμένα πως, «το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να βοηθά την Ελλάδα», συμπληρώνοντας, «είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση νωρίτερα με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε».

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα».

«Σαφώς, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, ώστε να ευημερεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων», κατέληξε η ίδια.

Σχετικές ειδήσεις