ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξιάδης:«Δυνατότητα πληρωμής των οφειλών προς την εφορία μέχρι και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις»

Αλεξιάδης:«Δυνατότητα πληρωμής των οφειλών προς την εφορία μέχρι και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις»

Στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν τελικά θα δοθεί στους πολίτες με χρεωστικά εκκαθαριστικά, η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών τους προς την εφορία μέχρι και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, γνωστοποίησε σήμερα απ’ τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος, η πληρωμή του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. «Όταν, και αν έρθει η διάταξη στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν κάνει τη δήλωση και το θέλουν να πληρώσουν μέχρι σε οκτώ (σ.σ. μηνιαίες) δόσεις. Σε δύο ή τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα έρθει ή όχι αυτή η διάταξη στη Βουλή» συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη και συνεχίζεται μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, πέραν των όσων τυχόν θα απαιτηθούν, για όσες ημέρες το σύστημα TAXIS αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα.
«Θα αντιμετωπίσουμε όσα προβλήματα υπάρχουν ή ενδέχεται να εμφανιστούν, αλλά δεν έχουμε σκοπό να αναπαράγουμε ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, μετακινώντας διαρκώς τις ημερομηνίες κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Μετά το τρίμηνο θα δοθεί παράταση μόνο για όσες ημέρες υπάρχουν πιθανώς προβλήματα στο TAXIS» ξεκαθάρισε.

Για την απεργία των φοροτεχνικών
Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η απεργία των φοροτεχνικών ώς προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι προφανώς τον προβληματίζει, αλλά θα επιδιωχθεί λύση. «Έχουμε συνεργασία και διάλογο από την πρώτη μέρα [...] Σέβομαι απόλυτα όσους πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, αλλά από Δευτέρα ξεκινούν συζητήσεις στις οποίες θα τους ζητήσουμε να επιλέξουν άλλη μορφή κινητοποίησης» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο πρώτο δίμηνο του 2016, αφού, ιδίως πολίτες που είχαν επιστροφή ή μηδενικά εκκαθαριστικά, έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωσή τους.

Για τη φορολογική δικαιοσύνη

Ο κ. Αλεξιάδης στις δηλώσεις του ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι «στο φορολογικό σύστημα υπάρχουν αρκετές αδικίες». «Προσπαθούμε και μέσα από τις αλλαγές στις διαπραγματεύσεις, να κάνουμε πιο δίκαιο αυτό το σύστημα [...] Θα υπάρχουν ρυθμίσεις στη διαπραγμάτευση, που θα κάνουν πολύ πιο δίκαιες κάποιες ρυθμίσεις στην άμεση φορολογία» είπε χαρακτηριστικά.

Για την εισπραξιμότητα των φόρων
Σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα των φόρων σημείωσε ότι παρά την καταστροφολογία του 2015, που ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με τα capital controls και την τραπεζική αργία, η κυβέρνηση έπιασε τον στόχο του προϋπολογισμού, κι απ’ τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο «είχαμε κάθε μήνα επιπλέον φορολογικά έσοδα 500-700 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2014». Πρόσθεσε τέλος, ότι και στο πρώτο δίμηνο του 2016, η είσπραξη εσόδων έχει πάει καλύτερα από ό,τι την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σχετικές ειδήσεις