ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Οι Ευρωπαίοι γυρνούν οριστικά την «πλάτη» στον Τσίπρα

Spiegel: Οι Ευρωπαίοι γυρνούν οριστικά την «πλάτη» στον Τσίπρα

Ιδιαίτερα επικριτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ξυπνούν μνήμες από το καλοκαίρι του 2015 και σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο «δεν είναι καθόλου καλό» για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, «Τα παλιά προβλήματα της Ελλάδας έρχονται πάλι στο προσκήνιο και μάλιστα σε μία φάση που η Ευρώπη έχει… πολλές έγνοιες».

«Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία διάθεση να προσφέρουν ξανά τη σκηνή για να κάνει σόου ο Αλέξης Τσίπρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις κάνει μια αναδρομή στο καλοκαίρι του 2015 όταν με η Ελλάδα ήταν στο χείλος του «Grexit» και οι διαπραγματεύσεις διαδέχονταν το ένα Eurogroup μετά το άλλο. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν πρόκειται να προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια στον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς ο ίδιος αναμένεται να το παρουσιάσει ως θρίαμβο της κυβέρνησης του.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε ξανά να θέσει το ζήτημα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο αλλά ο Σόιμπλε του είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» αναφέρεται στο κείμενο, και συνεχίζει, «Σήμερα απειλείται μία επανάληψη του δράματος» εξηγώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε να ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο λόγος για τη νέα αναστάτωση, γράφει το περιοδικό, είναι τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και αποτελούν προϋποθεση για το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα – κάτι που η Γερμανία επιθυμεί διακαώς.

Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με απρόβλεπτους ρυθμούς καθώς η Αθήνα έχει και το προσφυγικό να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με το Spiegel το αίτημα Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου ήταν μία έκπληξη καθώς η Αθήνα στη συνάντηση του Σαββάτου δεν είχε προβάλλει αντιρρήσεις στα πρόσθετα μέτρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση, λέει με νόημα το περιοδικό.

Όμως τώρα ο χρόνος τελειώνει. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου, που θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δόση 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η Αθήνα είναι ήδη στα κόκκινα και γι αυτό σκουπίζει τα αποθεματικά και ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών οργανισμών.

Λαμβάνοντας υπόψη το μεταναστευτικό, τον κίνδυνο Brexit και την ασταθή κατάσταση στην Ισπανία, το Spiegel αναφέρει ότι ο Τσίπρας έχει περιθώρια να πιέσει. Την ίδια στιγμή όμως αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς εν αντιθέσει με το 2015, το ελληνικό θέμα δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής.

Σχετικές ειδήσεις