ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «πικρό ποτήρι» του Τσίπρα: Συνθηκολόγηση, εκλογές ή δημοψήφισμα;

Το «πικρό ποτήρι» του Τσίπρα: Συνθηκολόγηση, εκλογές ή δημοψήφισμα;
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα με τραγικό τρόπο...Για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας τζόγαρε το μέλλον της Ελλάδας και δυστυχώς έχασε... Όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο του, αλλά βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: ή υπογράφει την αξιολόγηση με βαρείς όρους για τους πολίτες ή οδηγεί τη χώρα σε πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.

Το Newsbomb.gr είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και με τα ταμεία άδεια – Εγκλωβισμένος και απομονωμένος ο Τσίπρας ετοιμάζει σχέδιο απόδρασης

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή, που λέει και ο σοφός λαός.

Εδώ και καιρό το Newsbomb.gr είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και με τα ταμεία άδεια. Το περσινό φιάσκο που οδήγησε στο δημοψήφισμα και στο τρίτο μνημόνιο δεν δίδαξε τίποτα στους κυβερνώντες και με ερασιτεχνικούς χειρισμούς οδηγούμαστε και πάλι σε κλίμα αστάθειας.

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας υπερεκτίμησε την κατάσταση και έβαλε τη χώρα σε τροχιά... GREXIT, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο.

Πλέον όμως, δεν έχει επιλογές. Ο πρωθυπουργός - από δικά του λάθη - βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδα τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Στη πραγματικότητα έχασε από μόνος του τα όπλα με τα οποία θα αντιμετώπιζε τους δανειστές, αλλά παράλληλα και το ηθικό πλεονέκτημα και τους όποιους συμμάχους. Τώρα έχει μπροστά του μόνο αδιέξοδα.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει και μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για την χώρα.

Οι πληροφορίες που διακινούνται μιλούν για επώδυνο συμβιβασμό με αποδοχή του τέταρτου μνημονίου. Αποδοχή από την κυβέρνηση, η Βουλή όμως τι θα πράξει; Θα δεχτούν οι «αριστεροί» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα ένα «αριστερό» μνημόνιο με σκληρά, βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα;

Ήδη πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν, μέσω διαρροών, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ψηφίσουν νέο μνημόνιο και παραπέμπουν στις δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα που είπε πως «δεν θα μπορείτε να πάτε στα χωριά σας αν ψηφίστε το φορολογικό».

Εμπλοκή με τους θεσμούς

Η ξαφνική εμπλοκή που προέκυψε χθες και με δεδομένο ότι ο χρόνος τελειώνει, προκαλεί έντονη ανησυχία για το πότε θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και με ποια τελικά μέτρα.

Η περιβόητη και μετά πολλών βαΐων ανακοινωθείσα από το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθεια του Αλέξης Τσίπρα να φέρει σε επίπεδο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων έπεσε πανηγυρικά στο κενό.

Η κυβέρνηση μοιάζει να κυνηγά την ουρά της ακολουθώντας τα ίδια τραγικά λάθη του 2015 και υιοθετώντας εκ των υστέρων σκληρή ρητορική κατά του ΔΝΤ.

Είναι όμως αργά... Οι Βρυξέλλες έδειξαν τον δρόμο των αριθμών και όχι των λέξεων στον Αλέξη Τσίπρα γυρίζοντας την πλάτη στην επιχείρηση του Έλληνα πρωθυπουργού να αναζητήσει σωσίβιο σωτηρίας στην πολιτική διαπραγμάτευση.

Έμεινε λοιπόν απομονωμένος και εγκλωβισμένος την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης φτάνουν για να πληρωθούν μόνο οι μισθοί του Μαΐου, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει την υποδόση του Μαΐου αλλά και την μεγάλη δόση του Ιουλίου.

Αποκλεισμένη από τις αγορές και με παγωμένη τη βοήθεια από τους επίσημους πιστωτές της, η Ελλάδα έχει δανειστεί χρήματα από φορείς όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Τι θα κάνει λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο ίδιος ελπίζει να οδηγήσει την κατάσταση ώστε να συμπέσει με το δημοψήφισμα στη Βρετανία (23 Ιουνίου) και να αλιεύσει εκεί μια πολιτική λύση, εάν και εφόσον φυσικά οι Βρετανοί ψηφίσουν Brexit. Αν όμως ψηφίσουν παραμονή, τι γίνεται;

Ο ένας δρόμος οδηγεί σε ένα επώδυνο συμβιβασμό. Τον ξέρει αυτό το δρόμο ο κ. Τσίπρας, τον ακολούθησε και πέρυσι το καλοκαίρι. Το θέμα είναι πως θα τον χειριστεί εσωτερικά. Τι θα πει στους βουλευτές του; Τι θα πει στον ελληνικό λαό για την πλήρη μετάλλαξή του;

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αποκλείεται – προς το παρόν - τόσο από πολιτικούς όσο και από οικονομικούς αναλυτές, ενώ έχουν αρχίσει να φουντώνουν ξανά τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων.

Ο δεύτερος δρόμος οδηγεί στις πρόωρες κάλπες. Μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσει τον Αλ. Τσίπρα στην πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Το χαρτί αυτό το έπαιξε πέρυσι όταν έχασε την υποστήριξε της σκληρής αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φέτος είναι δύσκολη η επανάληψή του, λόγω των δημοσκοπήσεων που φέρνουν την αντιπολιτευόμενη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη στην πρώτη θέση.

Ο τρίτος δρόμος οδηγεί σε ένα ακόμα δημοψήφισμα. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να υποστηρίξει ότι οι δανειστές ζητούν περισσότερα απ' όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Ιούλιο και επομένως χρειάζεται νέα λαϊκή εντολή για να τα εφαρμόσει.

Σχετικές ειδήσεις