ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παγώνουν» οι χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ

«Παγώνουν» οι χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ
«Πάγο» στις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ βάζει το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με τα χρήματα που παίρνουν...

«Πάγο» στις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ βάζει το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με τα χρήματα που παίρνουν.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Θανάση Τσούρα, η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ, η οποία εποπτεύει τα προγράμματα χρηματοδότησης των ΜΚΟ έχει αναλάβει την εξέταση όλων των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ώστε να γίνει συνολική εκκαθάριση.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα προέκυψε όταν από την σχετική έρευνα της επιτροπής θεσμών της Βουλής διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις στα ποσά που δημοσίευε το ΥΠΕΞ ως χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ με αυτά που οι ίδιες οι ΜΚΟ έπαιρναν στην πραγματικότητα.

Όπως εξηγεί ο κ. Δόλλης στην επιστολή του, η ΥΔΑΣ έχει ήδη ζητήσει τη συνολική διασταύρωση των στοιχείων από το Σώμα Ελεγκτών Ορκωτών Λογιστών, έχει ενεργοποιηθεί η εισαγγελία, καθώς και το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός ενημερώνει ότι «παραμένουν 195 προγράμματα ανοιχτά και αφορούν την περίοδο 2002-2010. Η εκκαθάριση των ανοιχτών προγραμμάτων αυτής της περιόδου είναι η μοναδική προτεραιότητα της ΥΔΑΣ» και προσθέτει ότι έδωσε εντολή στην υπηρεσία να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων.

Για τον λόγο αυτό – όπως εξηγεί ο κ. Δόλλης – «προκειμένου να επιλυθούν τα ανωτέρω προβλήματα και μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναστέλλεται κάθε άλλη δραστηριότητα της ΥΔΑΣ».