ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση σε κινούμενη άμμο - Μπρος εκλογές και πίσω μέτρα

Κυβέρνηση σε κινούμενη άμμο - Μπρος εκλογές και πίσω μέτρα

Εγκλωβισμένος ο Τσίπρας αναζητά τρόπο για να μην επαναληφθεί το περσινό καλοκαίρι - «Δεν ψηφίζουμε δεκάρα παραπάνω» διαμηνύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Crash test το Eurogroup της 9ης Μαΐου

Η Ανάσταση του Κυρίου βρίσκει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε κατάσταση συναγερμού.

Εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε το φετινό Πάσχα να γιορτάζει την Ανάστατη της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επανέρχεται το deja vu του περσινού καλοκαιριού με έντονο το θρίλερ της διαπραγμάτευσης.

Πηγές των Βρυξελλών προσκείμενες στη διαπραγμάτευση επεσήμαναν ότι οι διαβουλεύσεις που συνεχίζονταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, κυλούν με εξαιρετικά αργό ρυθμό και τίποτα δεν δείχνει ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν για τα ανοιχτά ζητήματα και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα λιγοστεύουν επικίνδυνα ενώ μέσα στο Μάιο πρέπει να πληρωθεί η δόση στους δανειστές, με το βλέμμα στον Ιούλιο που πρέπει να δοθεί η μεγάλη δόση προς το ΔΝΤ.

Δεν περνούν τα μέτρα από τη Βουλή

Παρά το μασάζ που έχουν ξεκινήσει στελέχη της Κουμουνδούρου στους κυβερνητικούς βουλευτές, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως νέα σκληρά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, ξεκαθαρίζουν ιδιωτικώς τε και δημοσίως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν στη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ. «Με βαριά καρδιά και μόνο για να μην πέσει η κυβέρνηση θα ψηφίσουμε τα 5,6 δις. Ούτε δεκάρα παραπάνω» λένε.

Άλλωστε αυτό το έχει τονίσει και σε συνέντευξή του τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Εκλογικά σενάρια

Η κινούμενη άμμος στην οποία βουλιάζουν οι διαπραγματεύσεις συντηρούν την εκλογολογία, παρότι στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και έτερα στελέχη- "κλειδιά" του κυβερνητικού επιτελείου, αποκλείουν σχετικό ενδεχόμενο.

Ο πρωθυπουργός ξέρει καλά πως αν πάει σε πρόωρες εκλογές θα είναι σαν να χάνει κάθε ίχνος πολιτικής αξιοπρέπειας, καθώς θα έχει αποφασίσει να τον ρίξουν οι ίδιοι οι βουλευτές του.

Όσοι ξορκίζουν τις πρόωρες κάλπες επικαλούνται την κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα ( τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου) καθώς και την ανάγκη να περάσει η χώρα τον κάβο και να μη βρεθεί και πάλι υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος Μαΐου η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει μάχες οπισθοφυλακής, με κύριο αίτημα να μη χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή τα προληπτικά μέτρα.

Εξ ου και συνεργάτες του πρωθυπουργού προαναγγέλλουν νέο γύρο πολιτικών επαφών του Αλέξη Τσίπρα με σύμμαχο (κατά πώς το αξιολογούν) τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Προς ώρας πάντως, το Μαξίμου επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες: Αφενός το μήνυμα που στέλνει είναι πως η αξιολόγηση θα κλείσει έως τα τέλη Μαΐου, αφετέρου πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στην υιοθέτηση δια νόμου των μέτρων- ρεζέρβα.

Σχετικές ειδήσεις