ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς προς Λιου: Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της

Παππάς προς Λιου: Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της

Η Ελλάδα συνιστά έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς είπε ο Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Επικρατείας, σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία, μετά την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και -για πρώτη φορά- την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι, η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς ανέφερε τα εξής:

•Το 2015 έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ οι εκτιμήσεις του καλοκαιριού μιλούσαν για ύφεση 7 μονάδων και το ΔΝΤ είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%.
•Τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν πάνω από το στόχο του προγράμματος.
•Η ανεργία μειώθηκε 2 μονάδες σε ένα χρόνο.
•Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε το 2015 κατά 5,7% σε επιφάνεια και κατά 32,3% σε όγκο.
•Το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.
•Το 2015 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ, φτάνοντας το 97,1% και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Παππάς τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, η οποία προβλεπόταν από τη συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι.

Ο ίδιος ενημέρωσε για τη στέρεα πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη -σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat- η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά.

Σχετικές ειδήσεις