ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Πούτιν: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεών μας (vid)

Τσίπρας σε Πούτιν: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεών μας (vid)

Ο Ρώσος Πρόεδρος -που συνοδεύεται απο κλιμάκιο υπουργών κι επιχειρηματιών- μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα.

Καλωσορίζοντας τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως επιβεβαιώνεται το υψηλό επίπεδο σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας. Στην προσφώνησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή.

«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει τις ισχυρές σχέσεις μας και την πρόθεση να αναβαθμιστούν. Θέλω να επαναλάβω ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγική επιλογή», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Πούτιν, για να συμπληρώσει: «Έρχεστε στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη στιγμή που γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χώρων σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε: «Σας καλωσορίζω και πάλι και οφείλω να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός για το ρωσικό λαό».

Στην αντιφώνηση του, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «τόσο στην Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη, έχουμε συζητήσει αναλυτικά τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών».

«Τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες, όμως υπάρχουν και καλές προοπτικές», ήταν το μήνυμα Πούτιν προς τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ενδεικτικά τομείς, όπως η ενέργεια και η τεχνολογία, όπως και οι αμοιβαίες επενδύσεις, οι οποίες θα τεθούν επί τάπητος στο πλαίσιο των επαφών των δύο αντιπροσωπιών.

Τον Ρώσο Πρόεδρο συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, αναμένεται να επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων και της προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό, β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Στη συνέχεια οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντριμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα μέσα ενημέρωσης.

Ρoή Ειδήσεων