ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 31 προτάσεις της ΝΔ για τη «νέα μεταπολίτευση»

Οι 31 προτάσεις της ΝΔ για τη «νέα μεταπολίτευση»
Η ΝΔ θέτει 31 προτάσεις σε δημόσια διαβούλευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προκειμένου, όπως αναφέρει, να ανοίξει ο δρόμος προς τη νέα μεταπολίτευση. ..

Η ΝΔ θέτει 31 προτάσεις σε δημόσια διαβούλευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προκειμένου, όπως αναφέρει, να ανοίξει ο δρόμος προς τη νέα μεταπολίτευση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μεταξύ άλλων προτείνει την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη θέσπιση
χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού και τη θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού, με εκείνο του βουλευτή.

Επίσης η ΝΔ προτείνει την επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και την αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Επιπλέον στις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται αλλαγές στο “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων, ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους, η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων και η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

Αλλαγές προτείνονται στο άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ προβλέπεται και η ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις αυτές ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο πολίτης να ξαναβρεί τη χαμένη εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και η ελληνική κοινωνία να κινηθεί σε ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τις προτάσεις της για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, κάνοντας λόγο περί κινήσεων πρόσκαιρου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που στόχο έχουν να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα μιας αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια για την νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής πολιτείας.