ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας-Βόζεμπεργκ: Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απορρόφηση κονδυλιών

Κικίλιας-Βόζεμπεργκ: Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απορρόφηση κονδυλιών

O Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας και η Ευρωβουλευτής κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, κατέθεσαν στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντίστοιχα, ερώτηση για το θέμα των καθυστερήσεων στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

Για το θέμα αυτό, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Καθημερινά η χώρα μας δοκιμάζεται προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα. Οι διαστάσεις του είναι ποικίλες, με κύρια όμως αυτή των οικονομικών επιπτώσεων. Αν αναλογιστεί κανείς τη δεινή οικονομική θέση της χώρας μας, αντιλαμβάνεται πως η οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη είναι μονόδρομος επιβίωσης.
Περίπου 509.000.000 ευρώ έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, προκειμένου να ενισχυθούν οι ικανότητες υποδοχής προσφύγων της χώρας. Από αυτά, περίπου 181.000.000 ευρώ έχουν εγκριθεί ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης για δράσεις στην ηπειρωτική χώρα και στα ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει αφιερώσει 14.7000.000 ευρώ από τα προγράμματα Υγείας (2014 - 2020), προκειμένου να υποστηρίξει δράσεις σχετικές με την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα.

Τέλος, στις 16 Μαρτίου 2016 τέθηκε σε ισχύ το νέο ευρωπαϊκό μέσο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης, για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών της προσφυγικής κρίσης, στο πλαίσιο του οποίου έχουν δοθεί ήδη 83.000.000 ευρώ σε διεθνείς οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.
Η εικόνα όμως, μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική. Η διαδικασία απορρόφησης και αξιοποίησης των παραπάνω κονδυλίων χωλαίνει ουσιαστικά.

Ας αποφασίσει επιτέλους η Κυβέρνηση, τώρα που διαλύθηκαν οι αυταπάτες της, να προβεί στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ας πάψει να δίνει ρεσιτάλ ανικανότητας εις βάρος της οικονομίας της χώρας μας και της ασφάλειας των συμπολιτών μας».

Σχετικές ειδήσεις