ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη στην Ουγγαρία της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής

Επίσκεψη στην Ουγγαρία της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής

Επίσκεψη στην ελληνισμό της Ουγγαρίας στην Βουδαπέστη και στο χωριό Μπελογιάννης πραγματοποίησε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος άφησαν μερικά κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, που δεσπόζει στο κέντρο της Πλατείας του χωριού, περπάτησαν στις οδούς του, επισκέφθηκαν το Νηπιαγωγείο, το οχτατάξιο δίγλωσσο(ουγγρικά και ελληνικά) Δημοτικό Σχολείο, που λειτουργεί και με τη συμμετοχή αποσπασμένων δασκάλων από την Ελλάδα. Ενημερώθηκαν στη Βιβλιοθήκη του χωριού, που φιλοξενεί τις εκδόσεις της εφημερίδας «Λαϊκός αγώνας», κυρίως για τον άθλο κατασκευής 400 κατοικιών, ιατρείου, Δημαρχείου και Σχολείου μέσα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, στα 1950, από τους 2000 και πλέον πολιτικούς πρόσφυγες που κατοίκησαν σε αυτό.
Στη διάρκεια της αποστολής στον ελληνισμό της Ουγγαρίας ο κ.Τριανταφυλλίδης συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον κ. Λαοκράτη Κοράνη, ελληνικής καταγωγής βουλευτή στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του, που αφορούν τον Ελληνισμό της Ουγγαρίας. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο, ο κ. Τριανταφυλλίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουγγροελληνικής επιτροπής φιλίας, σοσιαλιστή Βουλευτή κ. Λάζλο Κιςς.
Αμέσως μετά το Κοινοβούλιο ο κ.Τριανταφυλλίδης επισκέφθηκε την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας, τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Κουκουμτζή και το Προεδρείο του και συζήτησαν θέματα και πρωτοβουλίες των 4632 Ελλήνων της Ουγγαρίας. Στον ίδιο χώρο συζήτησαν με τους δασκάλους του δωδεκατάξιου συμπληρωματικού σχολείου «Μανώλης Γλέζος», τις ανάγκες του Σχολείου κυρίως σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και της ενίσχυσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, σε Έλληνες και φιλέλληνες στην Ουγγαρία.
Κλείνοντας την αποστολή του στη Βουδαπέστη, ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Α.Τριανταφυλλίδης επισκέφθηκε το ανεγειρόμενο κτήριο του «Οίκου του Ελληνισμού», οι εργασίες του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2016 και εκεί να φιλοξενηθούν τα 360 παιδιά του Ελληνικού Σχολείου «Μανώλης Γλέζος» Στην είσοδο του «Οίκου του Ελληνισμού», στο οποίο εκτός από αίθουσα διδασκαλίας κατασκευάζεται μεγάλη αίθουσα για θεατρικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις, δεσπόζει ήδη η πρωτότυπη προτομή της κεφαλής του φοιτητή, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μέμος Μακρής, για να υμνήσει και να συμβολίσει την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου στα 1973.