ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μυρίζει μπαρούτι» για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση

«Μυρίζει μπαρούτι» για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση

Στο «κόκκινο» θα βρεθεί η πολιτική αντιπαράθεση αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την αξιωματική αντιπολίτευση, με φόντο τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, στις οποίες θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος και κυρίως την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ – ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικός στόχος παραμένει η εξασφάλιση των 200 ψήφων (τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών) στη Βουλή, έτσι ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Ζητώ τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», είναι το μήνυμα που αποστέλλει στους αρχηγούς των κομμάτων.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εισηγηθεί την καθιέρωση ενός συστήματος απλής αναλογικής δίχως μπόνους εδρών, η ψήφος από τα 17 έτη, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και η μείωση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Ωστόσο, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, η οποία προβλέπει την ύπαρξη μπόνους 30 εδρών για κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που θα υπερβεί το 40% στις εκλογές.

Βεβαίως, η πρόταση της απλής αναλογικής δεν βρίσκει σε καμία περίπτωση σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία, με τη Συγγρού να βλέπει πίσω από τις... λέξεις του Αλέξη Τσίπρα προσπάθεια να μην υπάρξουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία της, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές», σχολίαζε η Συγγρού για τις προταθείσες από την κυβέρνηση αλλαγές.

Οι θέσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Στάση αναμονής επί του νέου εκλογικού νόμου τηρούν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) φαίνεται έτοιμη να στηρίξει και τις δύο προτάσεις, ενώ το ΚΚΕ προτίθεται να υπερψηφίσει μόνο απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς το όριο του 3% και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Από την άλλη πλευρά, το Ποτάμι δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει θετική ψήφο στην απλή αναλογική, ενώ η Χρυσή Αυγή αποφεύγει προς ώρας να ανοίξει τα χαρτιά της.

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων προτίθεται να ψηφίσει την απλή αναλογική και μόνον.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

- Την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

- Την Πέμπτη, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

- Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Σχετικές ειδήσεις