ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απλή αναλογική: «Ελάτε όλοι μαζί για να μην γίνει τίποτα»

Απλή αναλογική: «Ελάτε όλοι μαζί για να μην γίνει τίποτα»

Το νέο αφήγημα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. περί αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν είναι ούτε απλό, ούτε άδολο.

Πώς ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά άλλοθι για να μην προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση και καμία αλλαγή στην ελληνική οικονομία – Η σκοπιμότητα της αλλαγής του εκλογικού νόμου

Είναι ένα καλά στημένο παιχνίδι που στόχο έχει τη δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων στην εκλογική δεξαμενή της ευρύτερης Αριστεράς, αλλά και βεβαίως στον μετεκλογικό έλεγχο του πολιτικού τοπίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για την περίπτωση που ο τελευταίος έρθει δεύτερο κόμμα.

Όσο κι αν το αφήγημα της απλής και άδολης αναλογικής παρουσιάζεται ως το πλέον δίκαιο σύστημα, στην παρούσα φάση γεννά πολλά ερωτήματα η σκοπιμότητα της εφαρμογής του, αφού όπως εκτιμούν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές:

1ον. Θα ενισχύσει την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων και άρα την πολιτική αστάθεια

2ον. Θα προωθήσει τη δημιουργία μικρών «κομματαρχών» οι οποίοι θα αποκτήσουν λόγο και ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης βάζοντας ο καθένας τους δικούς του όρους. Με τον τρόπο αυτό, όπως είναι φυσικό θα ενισχυθούν κάθε λογής «παζάρια», πάνω και κάτω από το τραπέζι.

3ον. Η πολιτική αστάθεια που θα προκύψει θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα.

Με βάση τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στο παιχνίδι της διακυβέρνησης, ακόμα κι αν δεν είναι πρώτο κόμμα και θα μπορεί άνετα να μπλοκάρει όποια αλλαγή επιθυμεί, όπως το έκανε πολλές φορές στο παρελθόν με τη διαδικασία της περίφημης δημιουργικής ασάφειας…

Ο κομματικός πολυκερματισμός που θα προκύψει από την απλή αναλογική, με μαθηματική ακρίβεια θα καθιστά τα «μικρά κόμματα» έρμαια των διαφόρων συντεχνιών και συμφερόντων που θα τα στηρίξουν στον προεκλογικό τους αγώνα.

Μέσα σε αυτό το «αρρωστημένο» πολιτικό περιβάλλον ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει κύκλο επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους εκθέσει τις προτάσεις του για τις αλλαγές και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο: Είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει συγκεκριμένη κατάληξη εις την οποία να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα.

Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι… θνησιγενής εν τω γεννάσθαι, κάτι που βεβαίως το γνωρίζει πολύ καλά ο Πρωθυπουργός.

Αυτό βεβαίως δεν τον εμποδίζει καθόλου να καθοδηγήσει την πολιτική ατζέντα στο δικό του τερέν…

Ακόμα και στην περίπτωση που όλο το εγχείρημα αποτύχει ο κ. Τσίπρας θα έχει ένα καλό άλλοθι εναντίων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού θα ισχυριστεί ότι ο ίδιος έκανε ότι μπορούσε για τον εκδημοκρατισμό του Πολιτεύματος, αλλά οι άλλοι δεν τον βοήθησαν…

Σχετικές ειδήσεις