ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλαμπουράρης: Στόχος μας η μείωση της ανεργίας

Φλαμπουράρης: Στόχος μας η μείωση της ανεργίας

Στις προσπάθειες της κυβέρνησης για συνεργασίες εντός και εκτός Ευρώπης, με επίκεντρο την ανάπτυξη τομέων όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η αειφόρος ανάπτυξη και ο πρωτογενής τομέας, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μιλώντας στην αναπτυξιακή ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με άξονα την ανεξάρτητη ανάπτυξη της νοτιανατολικής Μεσογείου, ο κ. Φλαμπουράρης χαρακτήρισε ως αξιόλογη την πρωτοβουλία των τεχνικών επιμελητήριων και φορέων Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για συνεργασία, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προώθηση αυτής της συνεργασίας όχι μόνο για τους μηχανικούς, αλλά για όλους τους πολίτες.

Η κυβέρνηση, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, «έβαλε το λιθαράκι της σε αυτήν την προσπάθεια».

Σημείωσε δε με έμφαση, ότι η αειφόρος ανάπτυξη που προωθείται πρέπει να έχει έναν ουσιαστικό στόχο: την μείωση της ανεργίας.

«Σε αυτήν την προσπάθεια», υπογράμμισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, με τη συνεργασία στην ενέργεια, την έρευνα, τη μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα, «πρέπει να καταφέρουμε μια νίκη, δύσκολη, αλλά ωραία».

Σημαντική η συνεργασία στο φυσικό αέριο

Τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται από την τριμερή συνεργασία σε συγκεκριμένους τεχνικούς τομείς της οικονομίας ανέδειξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στην ομιλία, του νωρίτερα σήμερα, στην έναρξη της ημερίδας.
Ο Γιώργος Στασινός, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στο φυσικό αέριο, μέσω των προοπτικών αγωγών μεταφοράς και σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου των νέων κοιτασμάτων της περιοχής, αλλά και των προοπτικών της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το έργο του διασυνδετηρίου καλωδίου Euro - Asia interconnector.

Ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη η αναπτυξιακή διαδικασία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, Στέλιος Αχνιώτης, σημείωσε πως η ημερίδα τοποθετεί σε ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη διάσταση την αναπτυξιακή διαδικασία που διανοίγεται στο επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της δημιουργικής καινοτομίας.

Η συμφωνία πλαίσιο

Ο αντιπρόεδρος της Association of Engineers, Architects and Graduates in Technological Sciences in Israel Alec Groysman αναφέρθηκε στη συμφωνία - πλαίσιο που υφίσταται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των εναλλακτικών καυσίμων, της υδατικής διαχείρισης, της καινοτομίας κ.α.

Κοινές προσπάθειες για τον τουρισμό

Η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε αναλυτικά στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την προσέλκυση τουριστών και επενδύσεων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας , καθώς και την ανάδειξη της κοινής ταυτότητας της Μεσογείου και την ανάπτυξη τομεακών δράσεων με προοπτικές ανάπτυξης, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός.

Λαμπρό πεδίο για συνεργασίες
Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Τουρισμός» μίλησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γ. Τσακίρης, ο οποίος επεσήμανε ότι στον τομέα του τουρισμού υπάρχει λαμπρό πεδίο για συνεργασίες και ιδιαίτερα σε δύο τομείς: την ποιότητα και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δ. Μάρδας, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Προοπτικές»,δήλωσε ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένα σύνολο συνεργειών ανάμεσα σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες και αντίστοιχες του Ισραήλ. «Με την τριμερή συμφωνία η κυβέρνηση επιδιώκει να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών των χωρών». Τόνισε τον ερχόμενο Οκτώβριο προγραμματίζονται σχετικές συναντήσεις με κατασκευαστικές εταιρείες.

Σχετικές ειδήσεις