ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Τσίπρας - Υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής: Τσίπρας - Υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη

Την ανάγκη να συμφωνηθεί άμεσα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, έπειτα και από την εξέλιξη του Brexit τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην Ενωση και στάθηκε στην αναγκαιότητα «η ΕΕ να αλλάξει πορεία και κατεύθυνση».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ μικραίνει, ο χάρτης αλλάζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο λόγος που οι Βρετανοί ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο και ταυτόχρονα να αναρωτηθούμε αν γινόντουσαν δημοψηφίσματα με το ίδιο ερώτημα σε όλες τις χώρες, πόσες πιθανότητες θα είχαμε να βλέπαμε το ίδιο αποτέλεσμα και αλλού. «Πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της», είπε και τόνισε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε μια πιο "ελκυστική" ΕΕ».

«Η Ελλάδα με τον πιο οδυνηρό τρόπο επισήμανε, πέρυσι τέτοιο καιρό, τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως σήμερα επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει «κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα» στην ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «φορτισμένο κλίμα» στη χθεσινή συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας πως «αργά η γρήγορα η Ευρώπη θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα δυο δρόμους. Είτε θα συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μια καλύτερης Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως «η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής και πολιτικής κρίσης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «είναι υπαρξιακής σημασίας ανάγκη» να υπάρξει μια νέα συμφωνία στην Ευρώπη με κοινωνική διάσταση που θα ξαναεμπνεύσει τους πολίτες. «Εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα υπάρχει και το κοινωνικό και η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πριν την κρίση, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν όσο είναι στη Γερμανία, στο 7%, αλλά τώρα έχει φτάσει στο 26% και στη Γερμανία είναι στο 4%», προσέθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως μια Ευρώπη «με τόσο μεγάλες ανισότητες δεν μπορεί να έχει μέλλον».

Τέλος, προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο και εντός των κρατών-μελών για τη συγκρότηση συμμαχιών σε γεωγραφικό και πολιτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων