ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετρόπουλος: Μέτρα για την αναπλήρωση των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ

Πετρόπουλος: Μέτρα για την αναπλήρωση των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει συμφωνία παλαιότερων κυβερνήσεων.

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει ως κυβέρνηση θέτουν το πλαίσιο τής κυβέρνησης για την ανάπτυξη ώστε οι νέοι τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο επιχειρείν να αδράξουν την ευκαιρία», τόνισε από την Κοζάνη ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Πολιτικής, Τάσος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της πενιχρά μέσα και είναι τόσο πενιχρά που εάν δεν έχουμε γρήγορα αναπτυξιακά δεν θα αναστρέψουμε την κατάσταση καταλήγοντας «ότι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης». Αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την κοινωνική ασφάλιση που πριν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζεται διαστρεβλώνεται συνεχώς από κάποιους, και εξήγησε ότι στο θέμα του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση εκπληρώνει συμφωνία παλαιότερων κυβερνήσεων.

Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2018 και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη γρήγορη αναπλήρωση μεγάλου μέρους των απωλειών που θα υποστούν οι δικαιούχοι. Ανακοίνωσε μάλιστα,ότι σε κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση δημιουργώντας μια καλύτερη βάση κατώτερης σύνταξης ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού, η μικρότερη σύνταξη θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 110%.

Ορισμένα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αναπλήρωση των απωλειών που θα υποστούν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και που θα ανακοινώσει επίσημα το επόμενο χρονικό διάστημα είναι: «η χαμηλή συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη στο 10% και η προστασία των κοινωνικά αδύναμων, όπου έως το 2018 θα διατεθούν περίπου 900 εκατ. Euro όταν το 2015 ήταν μόνο 78 εκατ. Euro».

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαίωσε ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις έως 1000 Euro, ενώ για τους νέους ασφαλισμένους θα προκύψουν μεταβολές στις υψηλές συντάξεις μετά τις 13 Μαΐου 2016. Οι διορθώσεις στις συντάξεις θα γίνουν με την αναπλήρωση η οποία θα φανεί στο λογαριασμό του δικαιούχου μετά την 1-1-2019.

Στη συνέντευξη με τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέριμνα για την Κοζάνη. Υποσχέθηκε ότι στο άμεσο μέλλον οι φροντίδες της κυβέρνησης για την περιοχή θα μεγαλώσουν ενώ κατά την συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης Λευτέρη Ιωαννίδη, υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις προτάσεις κα το σχέδιο του δήμου για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ. Πετρόπουλος συναντήθηκε και με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με φορείς της περιοχής και θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Γυρίζουμε σελίδα, Δίκαιη Ανάπτυξη - Κοινωνική Αλληλεγγύη - Ισχυρή Δημοκρατία» στην αίθουσα «Κοβεντάρειο».

Ρoή Ειδήσεων