ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Τσίπρα: Τι είπε για «plan B» και για την βοήθεια από Ρωσία και Κίνα

Συνέντευξη Τσίπρα: Τι είπε για «plan B» και για την βοήθεια από Ρωσία και Κίνα

Αναφερόμενος στα… επιτεύγματα της κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι υπάρχει μία πραγματική προοπτική ανάκαμψης.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κόστισε 5,7 δισ. ευρώ, όταν οι προηγούμενες είχαν κοστίσει 49 δισ. ευρώ. Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. ευρώ από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους. Για πρώτη φορά έχουμε την προοπτική οι προβλέψεις για το '16 και το '17 να είναι και πραγματικότητα».

«Θα πέσουν στην οικονομία πάνω από 10 δισ. ευρώ. Το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζει τη χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώσει τα προηγούμενα, είναι το χρέος. Εάν βγαίναμε στις αγορές δεν θα είχαμε επιτόκιο κάτω από 5%, τώρα έχουμε 0,9% και γλιτώνουμε 2 δισ. ευρώ το χρόνο από τόκους. Τώρα με το Brexit και την αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα είναι η πιο προφυλαγμένη χώρα».

Ερωτηθείς για το περίφημο Plan B που φέρεται να σχεδίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έπειτα από δική του εντολή, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι όντως είχε ζητήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση «Plan B». Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Μετά τη συμφωνία του Ιουλίου πέρυσι είχα ζητήσει από τον ΥΠΟΙΚ μία εικόνα για το τι θα συνέβαινε εάν βγαίναμε από το ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας ενώ παραδέχτηκε ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο δανεισμού από τη Ρωσία και από την Κίνα. «Ήθελαν να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αλλά δεν ήταν διατεθειμένοι να καλύψουν τα μεγάλα χρέη της χώρας».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το εναλλακτικό σχέδιο θα έπρεπε να υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια, από το 2009 που ξεκίνησε η περιπέτεια με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σχετικές ειδήσεις