ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ. στη Δ.Ε.Θ.: Σαμαράς σε πρώτο πλάνο

Ν.Δ. στη Δ.Ε.Θ.: Σαμαράς σε πρώτο πλάνο
Με το βλέμμα στο Φθινόπωρο επιλέγει τις κινήσεις του ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς...

Με το βλέμμα στο Φθινόπωρο επιλέγει τις κινήσεις του ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, έχοντας πλέον αποφασίσει να κρατήσει υψηλά το πολιτικό θερμόμετρο έως και τη ΔΕΘ, ενώ πολλοί ήδη «ποντάρουν» στην παρουσία του στη συμπρωτεύουσα.

«Μπροστάρης» ο ίδιος

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βγαίνει ο ίδιος μπροστά, με συνεχείς παρεμβάσεις και δηλώσεις, παίρνοντας σαφώς πάνω του το παιχνίδι και δίνοντας συχνά στην πολιτική αντιπαράθεση χρώμα εκλογών.

Ο ίδιος μάλιστα μοιάζει να επιλέγει μια πιο «αρχηγική εμφάνιση», με έκτακτες, προσωπικές παρεμβάσεις για τα ζέοντα ζητήματα, επιχειρώντας να καταγραφεί στη συνείδηση του κοινού όχι μόνο ως αξιόπιστος εν δυνάμει πρωθυπουργός, αλλά και ως πιθανός ρυθμιστής των εξελίξεων, αφού πολλές από τις απόψεις που έχει κατά καιρούς διατυπώσει αλλά και από τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει, έχουν στην πορεία δικαιωθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή του τοποθέτηση για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, με την επαναφορά του αιτήματος για το ευρωομόλογο αλλά και την εναλλακτική, της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης.

Ο ίδιος επιθυμεί ακόμη στο εξής να ανοίγει τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, εμπλουτίζοντας την ατζέντα της ΝΔ, πέραν του Ζαππείου 2. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη:

• Έδωσε σε διαβούλευση δέσμη 31 προτάσεων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

• Πρότεινε «Εθνικό Συμβόλαιο» για τον Τουρισμό, ώστε να τονωθεί η ελληνική οικονομία, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο αυτό όπλο της

• «Υποδέχθηκε» ο ίδιος τις εξελίξεις για το ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις και απαιτώντας από τον πρωθυπουργό μια απάντηση σχετικά με το ποιος θα απολογηθεί.

Αποδόμηση της κυβέρνησης

Αν και το επικοινωνιακό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά επιμένει πως η «Συγγρού» δεν επιθυμεί να καρπωθεί τη φθορά της κυβέρνησης και πως η ορθότητα των δικών της προτάσεων, είναι που θέλουν να αναγνωριστεί, η αποδόμηση του κυβερνητικού έργου καθώς ακόμη των προσώπων αλλά και των προθέσεών τους, αποτελεί εμφανώς ζητούμενο στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες, ο Γιάννης Μιχελάκης έχει επανειλημμένως θέσει προ των ευθυνών του τον Γιώργο Παπανδρέου κάνοντας λόγο για «απλό θεατή» και «Πόντιο Πιλάτο», ενώ έντονο ήταν το σφυροκόπημα και στον Γιάννη Ραγκούση, του οποίου η αποπομπή ζητήθηκε εξαιτίας του χειρισμού του στο θέμα των ταξί. Στο στόχαστρο βρέθηκαν ακόμη 2 κεντρικά πρόσωπα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο έτερος αντιπρόεδρος και Υπουργός των Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, για τη «σιωπή» τους στις γαλάζιες καταγγελίες για διόγκωση του δημοσίου τομέα σε καιρούς λιτότητας.

Η Νέα Δημοκρατία, σκληραίνει μάλιστα ακόμη πιο πολύ την αντιπαράθεση αποδίδοντας πονηρές προθέσεις στην κυβέρνηση, αποτιμώντας το πολυήμερο χάος που δημιουργήθηκε με την απεργία των ιδιοκτητών ταξί.

Από τα κεντρικά της «Συγγρού» έκαναν λόγο για «κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό» καθώς και για «ηθελημένο αποπροσανατολισμό» της κοινής γνώμης, οξύνοντας την αντιπαράθεση και δίνοντας καλή πρόγευση για την αντιπολιτευτική τακτική που αναμένεται να κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς και το ερχόμενο διάστημα.

Εαρινές περιοδείες

Το Αυγουστιάτικο πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το βέβαιο είναι ότι στις 15 του μηνός θα βρεθεί στην Παναγία Σουμελά, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η επίσκεψή του στα πάτρια εδάφη και η ολιγοήμερη παραμονή του στη Μεσσηνία.

Πάντως για την ώρα, δεν φαίνεται να έχει κριθεί αναγκαίο ένα σφικτό πρόγραμμα περιοδειών, μεσούντος του καλοκαιριού, κάτι το οποίο αναμένεται ωστόσο να γίνει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ο πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης δεν μπορεί να θεαθεί μέσα στον Αύγουστο και σε άλλες περιοχές, ωστόσο για την ώρα, η εντολή για θερινή εξωτερίκευση των θέσεων της ΝΔ, σε κάθε σημείο της πατρίδας μας και σε κάθε πολίτη χωριστά, «ότι και αν αυτός ψήφιζε στο παρελθόν», έχει δοθεί στα στελέχη, τους βουλευτές και τους τομεάρχες του κόμματος.