ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Κόβουν την «ανάσα» σε χιλιάδες πολύτεκνους

Νικολόπουλος: Κόβουν την «ανάσα» σε χιλιάδες πολύτεκνους

Επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέθεε σήμερα, Δευτέρα (08/08/2016) ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος (ΧΡΙ.Κ.Ε.) Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή τις περικοπές των επιδομάτων από τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Νικολόπουλου έχει ως εξής:

«Για άλλη μια φορά οι πολύπαθες πολύτεκνες οικογένειες βάλλονται από τις μνημονιακές πολιτικές. Πολύτεκνοι και τρίτεκνοι είναι τα μόνιμα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ακόμα ένα χτύπημα δέχονται οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να «ψαλιδίσει» έντεχνα τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν φορολογούνται.
Με ταχυδακτυλουργικό τρόπο η Κυβέρνηση «ψαλιδίζει» τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ έως και 3,6% προκαλώντας πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Και όμως οι προειδοποιήσεις είναι σαφείς: Αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, σε 40 χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μειωμένος κατά ένα εκατομμύριο και σαφώς πιο γερασμένος, καθώς 4 στους 10 θα έχουν ηλικία άνω των 60 ετών.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δυστυχώς δεν ευνόησαν τις συνθήκες απόκτησης παιδιών πλην φιλοτεκνικών πολιτιών της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή αλλά για πρώτη φορά δυστυχώς η τωρινή Κυβέρνηση κάνει κάτι χειρότερο, βάζει χαράτσι στα επιδόματα πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών.

Ήδη ο ΟΓΑ υπό τημορφή τέλους χαρτοσήμου παρακράτησε το 3,6% στα ποσά των ειδικών επιδομάτων που κατέβαλε τον Ιούλιο στις παραπάνω οικογένειες.

Αυτού του είδους οι επιβαρυντικές αποφάσεις και η συνεχής αφαίμαξη των εισοδημάτων των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, οι οποίες κλήθηκαν ναπληρώσουν ακόμα και φόρο για τα παιδιά τους, λειτουργούν αποτρεπτικά στην απόκτηση τέκνων. Εάν γίνει συμψηφισμός των απωλειών που έχει στα εισοδήματά της μία πολύτεκνη οικογένεια τα τελευταία χρόνια, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα της πραγματικής αδυναμίας επιβίωσης.

Άλλωστε αυτή είναι η βασική αιτία που από το 2009 ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται ανά νέα οικογένεια δεν ξεπερνάει, κατά μέσο όρο, το ένα.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι το 2014 κατεγράφησαν μόλις 92 χιλιάδες γεννήσεις (117 χιλιάδες το 2009) και οι θάνατοι είναι 113 χιλιάδες.

Τα αντίστοιχα στοιχεία του 2015 και του 2016 εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε ότι αφορά τις γεννήσεις και κατά πολύ αυξημένα σε ότι αφορά τους θανάτους.

Παρόλα τα ανωτέρω, αν και τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ δεν φορολογούνται, επιβλήθηκε περικοπή σε χιλιάδες πολύτεκνους και τρίτεκνους που λαμβάνουν τα ειδικά πολυτεκνικά επιδόματα από τον ΟΓΑ (ανέρχονται σε 500 ευρώ για κάθε παιδί), και τούτο προκύπτει από την ανακοίνωση του ΟΓΑ που αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η πληρωμή αυτή αφορά 476.887 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 162.815.631,88 €. Σημειώνουμε ότι το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3,6%.».

Να λοιπόν με ποιον τρόπο σε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες επιβλήθηκε χαράτσι ύψους 3,6% δηλαδή στα ειδικά πολυτεκνικά επιδόματα και όχι στο επίδομα τέκνων.

Επειδή δεν αποκαλούν έκπληξη πλέον οι περικοπές αυτές, που επιβεβαιώνουν ίσως τις Κασσάνδρες που υποστηρίζουν ότι θα έχουμε μια χώρα χωρίς πολίτες ή για την ακρίβεια χωρίς Έλληνες πολίτες.

Επειδή είναι αδιανόητη η άνεση με την οποία περνάνε τέτοια μέτρα τα οποία οδηγούν στην υπογεννητικότητα και στην αναξιοπρέπεια των πολύτεκνων οικογενειών οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εφοδιάζοντας τα με όσα χρειάζονται για να βγουν στη ζωή. Επειδή κάθε ευρώ, κάθε παροχή είναι για αυτούς μια ανάσα και -όπως βλέπουμε- τους αφαιρείται το οξυγόνο συνεχώς τα τελευταία χρόνια...

Επειδή οι κρατήσεις, εξαιτίας της επιβολής του τέλους χαρτοσήμου 3,6% στα παραπάνω οικογενειακά επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι αισθητές και επειδή η επιβολή του τέλους αυτού είναι μη σύννομη, η ΑΣΠΕ και μαζί της το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος ζητάνε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου τα οικογενειακά επιδόματα να σταματήσουν να υπόκεινται στην επιβολή του παραπάνω τέλους χαρτοσήμου και να απαλλαγούν οι πολύτεκνες οικογένειες από τις νέες μειώσεις των οικογενειακών επιδομάτων τους, αφού άλλωστε αποτελούν τους βασικούς αιμοδότες των άδειων ασφαλιστικών ταμείων.

Κατόπιν όλων τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

1ον Γιατί ο ΟΓΑ επιβάλλει τέλος χαρτοσήμου 3,6% στα οικογενειακά επιδόματα (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων), από τη στιγμή κατά την οποία με θεσμοθετημένες διατάξεις των Νόμων 4093/2012 και 4254/2014, προβλέπεται ρητά πως τα επιδόματα αυτά δεν προσμετρώνται στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου;

2ον Γιατί οι επιβαρύνσεις στην Ελλάδα των τρίτεκνων και πολύτεκνων είναι κατά 50% και πλέον μεγαλύτερες των επιβαρύνσεων ενός ζευγαριού χωρίς παιδιά;

3ον Μήπως τελικά η υπογεννητικότητα είναι η πραγματική απειλή αφανισμού της Ελλάδας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού
Κόμματος Ελλάδος»

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων